MEDYA KÖŞESİ

Hürriyet yazarından İçişleri Bakanı'na Dink çağrısı

Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz, bugün köşesinde Hrant Dink cinayeti ile ilgili olarak gelinen süreci sorguladı ve İşiçleri Bakanına seslendi.

Hürriyet yazarından İçişleri Bakanı'na Dink çağrısı
GAZETECİLER.COM - Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz, köşesinin "İçişleri Bakanı açıklasa da öğrensek" başlıklı bölümünde, "Hrant Dink'in öldürülmesinde emniyet ve jandarmadaki bazı görevlilerin ihmallerinin olduğunu çok konuştuk. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Dink ailesi tarafından açılan davada verilen karar da bu ihmali doğruluyor zaten. Bu olayda jandarma ve emniyet yetkilileri arasında açıkça ayrımcılık yapıldığını daha önce yazmıştım." dedi ve şöyle devam etti:

"Olayda ihmali bulunduğu iddia edilen Trabzon Jandarma Alay Komutanı için Trabzon Valiliği soruşturma izni vermişti, hatırlarsınız. Albay Ali Öz'ün bu izne itirazı da mahkeme tarafından reddedildi. Öz ve yedi jandarma personeli bu nedenle yargılanacaklar.

BAŞBAKANLIK TEHTİŞ KURULU ÖNERİSİ DİKKATE ALINMADI

Olaydan sonra Başbakanlık Teftiş Kurulu da bir inceleme yapmış ve jandarma görevlileri ile birlikte Trabzon ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü personeli için soruşturma yapılmasını önermişti. Ama bu öneri dikkate alınmadı.

Hatırlayacaksınız cinayetin sanıklarından birini "istihbarat görevlisi" olarak çalıştıran Emniyet Müdürü terfi etti. Soruşturulmasına izin verilmeyen İstanbul Emniyet Müdürü de terfi etti, vali oldu!

Bu eşitsiz uygulamadaki tuhaflık dikkatinizi çekiyor olmalı.

AİHM KARARINDAN SONRA HALA TIK YOK!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Dink ailesinin açtığı dava ile ilgili olarak aldığı karardan sonra soruşturma izinlerinin verileceğini bekliyordum.
Ama hâlâ "tık" yok!

Artık hepimiz biliyoruz ki bazı görevliler işlerini doğru yapmış olsalardı, bu cinayet önlenebilirdi. Ve elbette şunu da öğrenmemiz, cinayetin aydınlatılması için önem taşıyor: Bu görevlilerin yaptığı basit bir iş bilmezlik miydi yoksa bilerek göz yummak mıydı? Elbette "ihmalin" "nefret suçuna" konu olabilecek boyutu da olabilir, onu da öğrenmemiz gerekiyor."

Mehmet Y. Yılmaz'ın "İçişleri Bakanı, bir fırsat bulduğunda bu görevliler ile ilgili kapsamlı bir soruşturma izninin neden verilmediğini açıklasa iyi olacak." diyerek bitirdiği yazısının tamamını okuyabilirsiniz.
ÇOK OKUNANLAR