MEDYA KÖŞESİ

Hürriyet yazarı eski gazetesi için sordu!

Hürriyet yazarı bir zamanlar genel yayın yönetmeni olduğu gazetesinin neden dinletildiğini sordu. İşte Yılmaz'ın o yazısı...

Hürriyet yazarı eski gazetesi için sordu!
GAZETECİLER.COM - Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz, bugün köşesinde yazdığı "Gazeteleri hükümet mi dinletti?" başlıklı yazısında bir zamanlar genel yayın yönetmenliğini de yaptığı Milliyet gazetesinin dinletilmesi ile ilgili çarpıcı bir soruyu dile getiriyor.

Üstelik gündemin sık sık değiştiği, hergün başka bir olayın tartışıldığı ve eskilerinin hemen unutulduğu ülkemizde fikri takipin  önemine dikkat çekerek.

FİKRİ TAKİP BU YÜZDEN ÖNEMLİ

"Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki normal demokratik bir memlekette olsa üzerinde aylarca tartışılacak ve o tartışmalardan sonuç çıkarılacak olaylar bile bir gün zor konuşuluyor. Ertesi gün bakıyorsunuz bambaşka bir gündem var!" diyen Yılmaz, yazısını  "Bu yüzden hiçbir konu enine boyuna tartışılamıyor, gündem sabun köpüğü gibi kabarıp sönüveriyor." sözleriyle sürdürüyor.

"Gazetecilikte "fikri takip" de bu yüzden önemli zaten." diyen Yılmaz Milliyet, Radikal, Posta ve Fanatik gazetelerinin bulunduğu binanın santral telefonlarının dinlenmiş olduğunu, o binada çalışan herkesin konuştuğu santralın dinlenmesi ile ilgili izin veren mahkemenin "genel bir dinleme izni" vererek hukuka aykırı hareket ettiğini ileri sürüyor.

DİNLEME İLE İLGİLİ SORULAR

"O dinleme kayıtlarının ne olduğu da meçhul, çünkü dava da açılmadığı halde kimseye "Şu tarihler arasında dinlendiniz, suç bulunmadı, kayıtları imha ettik" yazısı da gönderilmemiş." diyen Yılmaz şu soruları sıralıyor:

* Bir gazete binasında ne tür bir suçlu arıyorlardı ki "genel dinleme" yaptılar? Meçhul!
* Ellerinde hangi güçlü kanıtlar vardı ki, mahkeme istenen dinleme iznini kabul etti? Meçhul!
* Dinleme kayıtları ne oldu? Meçhul!
* Ellerinde telefon dinleme izni alabilecek kadar güçlü kanıtlar vardıysa o kanıtlarla ne yaptılar? Kimse bilmiyor, o da meçhul!

BELLİ Kİ GAZETECİLERİN NE KONUŞTUKLARI MERAK EDİLİYOR

Dinlemenin bir suç takibi amacıyla yapılmadığını söyleyen Yılmaz, "Belli ki arkadaşlar gazetecilerin ne konuştuğunu merak ediyorlar. O telefonlardan insanlar mahkemeleri hiç ilgilendirmeyen özel meseleleri dışında "haber için" ya da şirketin işleri için konuşuyorlar. Demek ki "merak edilen" bu olmalı. " diyor ve ekliyor:

"Böyle bir ülkede huzur içinde yaşanabilir mi? Bunun sorumlularından hesap sormak, bu ülkeyi yönetmek için işbaşına gelen hükümetin işi değil mi?
Yoksa o "meraklı arkadaşlar" bu işi hükümetin gözüne girmek için mi yaptılar?"

Mehmet Y. Yılmaz'ın yazısının tamamını  okuyabilirsiniz.

Yorumlar