MEDYA KÖŞESİ

Hürriyet 'Türkiye Türklerindir' sloganını neden koydu?

Hürriyet'in yoğun eleştiri alan "Türkiye Türklerindir" sloganı ne zaman ve ne amaçla gazeteye konuldu? Yanıtı Akşam yazarı Fikri Akyüz verdi...

Hürriyet 'Türkiye Türklerindir' sloganını neden koydu?
GAZETECİLER.COM
Akşam yazarı Fikri Akyüz, Hürriyet gazetesinin logosunda bulunan ve sık sık eleştiri konusu olan "Türkiye Türklerindir" sloganının tarihini masaya yatırdı. Hürriyet'in kuruluş tarihi olan 1948'den bir yıl sonra gazeteye eklenen sloganın asıl amacını sorgulayan Akyüz, İsrail devletinin de aynı yıl kurulduğunu hatırlatıyor.

YAHUDİ SERMAYESİ İDDİASINA LOGOYLA ÇÖZÜM!

Akyüz, Hürriyet'in kuruluş zamanlarında gündeme gelen bazı iddiaların gazetenin patronu Sedat Simavi'yi bir çözüm arayışına ittiğini ve aranan çarenin "Türkiye Türklerindir" sloganı ile bulunduğunu yazdı. Akyüz'e göre İsrail'in kurulduğu yılda yayın hayatına başlayan Hürriyet o dönemde, başta Burhan Felek olmak üzere bazı yazarlarca "Yahudi sermayesi ile kuruldu" şeklindeki iddialara muhatap kalınca Sedat Simavi de Türk bayraklı logo ve sözkonusu sloganla iddiaları boşa çıkartmayı amaçlıyor.

İşte Akyüz'ün yazısındaki ilgili bölüm:

Türkiye'yi "alan da gaçan" mı var ki, Hürriyet'in logosunda "Türkiye Türklerindir" ibaresi yer almaktadır?
Ki bu cümle, Hürriyet'in kurulduğu yıl olan 1948'den bir yıl sonra gazetenin logosuna yerleştirilmiştir.
Bunun sebebinin şu olduğu iddia edilir:
İsrail'in kurulduğu yılda yayın hayatına başlayan Hürriyet gazetesi, o dönemde, başta Burhan Felek olmak üzere bazı yazarlarca "Yahudi sermayesi ile kuruldu" şeklindeki iddialara muhatap kalıyor.
Bir formül arayışına giren Sedat Simavi Hürriyet logosunun yanına bir Türk bayrağı ve onun altına "Türkiye Türklerindir" ifadesini koyarak bu iddiaların izalesini sağlama amacı güdüyor.
Buna karşılık Ertuğrul Özkök, bir başka hata yapıyor ve diyor ki: "Türkiye, sadece dindarların yaşadığı bir ülke değildir"! (Hatalı olan cümle elbette ikinci cümle değil; hatalı olan durum, ele talkım verirken salkım yutmaktır.) Evet, madem ki Türkiye'nin Türklere ait olduğu hususu bu gazetenin tepesinde "izhar ediliyor"; Hürriyet'in Aydın Doğan'a ait olduğu hususu niye logonun yanına konuşlandırılmıyor?
Neden Guardian veya Independent gazetelerinde "İngiltere İngilizlerindir" yazmıyor?
Dünya ve Türk kamuoyu, Türkiye Cumhuriyeti'ni, örneğin Fildişi Sahilleri'nin bir mahallesi mi sanıyor?
O kadar ki, Hürriyet ve diğer gazetelerde her gün çıkan emlak ilanlarında gördüğümüz Mashattan Rezidans ya da Uphill Court'ın sahipleri bu ilanlarda "Konutlarımız Türkiye'dedir" ibaresinin yer almasına gerek bile duymuyor!

FİKRİ AKYÜZ YAZILARI
ÇOK OKUNANLAR