MEDYA KÖŞESİ

Hürriyet 'merkez medya'da mıdır?

Eser Karakaş bugün'Türkiye'de merkez medya var mıdır?' diye soruyor ve Hürriyet'i bu soru çerçevesinde analiz ediyor...

Hürriyet 'merkez medya'da mıdır?

GAZETECİLER.COM - Star gazetesinin önemli kalemlerinden Eser Karakaş bugün önemli bir medya analiziyle dikkatimiz çekti. Normal şartlarda bu toplara girmeyen bir yazar olması nedeniyle söylediklerini daha da önemsemek gerek diye düşünüyoruz.  Karakaş 'Türkiye'de merkez medya var mıdır?' diye soruyor ve Hürriyet'i bu soru çerçevesinde analiz

"Merkez medya demek çok satan gazete, çok izlenen televizyon demek değildir.

Yazılı basında bir dizi nedenden ama çok yanlış bir anlayışla Hürriyet gazetesi merkez medya kavramının merkezine oturmuş durumdadır.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da kavramsallaştırma, kavramları tanımlama çok önemlidir.

2009 Türkiye’si azımsanmayacak bir süratle 2009 dünyasının parçası olmaktadır.

2009 dünyası ve Türkiye’sinde merkez medya demek haber seçiş ve verme tarzından, yorum yapan köşe yazarlarına kadar demokrasi, laiklik ve evrensel hukuk devleti ilkelerine en çağdaş ölçütlerle bağlı medya demektir.

Bir gazete Türkiye’de merkez medyada konumlanmak istiyorsa üç somut işi aynı anda yapmak zorundadır.

Demokrasiye (hukuk devleti), evrensel laiklik ölçütlerine sıkı sıkıya bağlı olacaktır ve en çok satan olmasa bile en çok satanın en azından yaklaşık yüzde altmışı kadar satacaktır.

Hürriyet gazetesinin satışı merkez medyada konumlanmak için yeterlidir.

Ancak, haber seçiş ve verme tarzından, köşe yazarlarının yorumlarına kadar demokrasi (hukuk devleti) konusundaki tavrı ile Hürriyet merkez medya olamayacağını kanıtlamıştır.

Bunu görmek için bir örnek yeterlidir.

27 Nisan muhtırası illegal ve gayrimeşrudur (2009 dünyasında bunun böyle kabulü şarttır).

Hürriyet gazetesi köşe yazarlarının önemli bir bölümü maalesef 28-30 Nisan 2007 tarihlerindeki köşelerinde bu illegal ve gayrimeşru deklarasyonun arkasında durmuşlar ve gazete yönetimi bu suçu görmemezlikten gelerek merkez medyada asla konumlanamayacağını göstermiştir.

Hürriyet gazetesinin AK Parti’ye bir dizi nedenden legal ve meşru platformlarda muhalefet etmesi başka şeydir, 27 Nisan hukuksuzluğuna sahip çıkması ya da sahip çıkan gazetecilerini cezalandırmaması başka şeydir.

Bu demokrasi açığı ile 2009 dünyasının parçası Türkiye’de merkez medya olunamaz.

Aynı meseleye laiklik ilkesi açısından da bakmak lazımdır."

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar