MEDYA KÖŞESİ

Hürriyet internette eşit rekabete var mı?

İnternet yayıncılığının önemli isimleri Bloomberg HT'de filtreli internet ve inernet medyası yasa tasarısını mercek altına aldılar...

Hürriyet internette eşit rekabete var mı?
GAZETECİLER.COM
Uygulamasına başlanan filtreli internet süreci Bloomberg HT ekranlarında uzmanlarca yorumlandı. Gülin yıldırımkaya'nın hazırladığı programa İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık, İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren ve Ciner Bilgi Grubu Başkanı Mahmut Kurşun katıldı.

Filtreli internet uygulamasına dönük sansür iddialarının tartışıldığı programda uygulamanın sansür tehlikesi içermediği görüşü ağırlık kazandı. İMD Başkanı Hadi Özışık, uygulamanın ilk başta yanlış anlatıldığını ve aldığı tepkilerle gündeme geldiğini söyledi.

"Filtre uygulaması doğru anlatılamadığı için ilk başlarda çok sert tepkiler gelişti. Yürüyüşler dahi yapıldı. Ama ne sansür var ortada ne de sitelerin kapanmasını gerektirecek bir durum. Sitelerin kapanmasını düzenleyen yasaların bu uygulamayla ilgisi yok. Bu işlerle ilgilenen arkadaşlar dışardan gazel okumasınlar. Davet edildiklerinde dikkat edin 'davet edildiklerinde' diyorum, üşenmeyip gelsinler ve olan bitenin doğrusunu kendileri görsünler."

İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren de programa telefonla katılarak 'güvenli internet' uygulamasına dönük eleştirel yorumlara yanıt verdi. Ortada bir sansür olmadığını vurgulayan Özeren, kullanıcıların kaygılanmasını gerektirecek bir durum olmadığını söyledi. Özeren, filtre uygulaması nedeniyle bir çok insandan destek ve teşekküraldıklarını da ekledi.

BÜLENT ARINÇ İSTANBUL'DA VERDİĞİ SÖZÜ ANKARA'DA UNUTMADI

İnternet medyasına yasal düzenlemeler getiren kanun tasarısı da programda tartışmaya açıldı. Türkiye'de internet dünyasında sektörel olarak çok önemli gelişmelerin yaşandığını söyleyen Özışık, internet yayıncılığının hukukuna kavuşmak üzere olduğunu kaydetti. Özışık, İnternet Medyası Derneği olarak internet gazeteciliğinin bir hukuka kavuşması için yıllardır çaba gösterdiklerini anlattı.



İNTERNET REKLAMDA AVRUPA VE ABD'DE GAZETELERİ GEÇTİ YA BİZ?

Hadi Özışık, Bülent Arınç'ın İstanbul'da söz verip Ankara'da unutan siyasetçilerden çıkmadığını söyledi. Özışık, Arınç'ın verdiği sözü tuttuğunu ve internet medyasına yasal statü kazandıracak tasarıyı hazırladığını anlattı. İnternet gazeteciliğinin artık yasal olarak da gazeteci sayılacağını vurgulayan Özışık, konvansiyonel medya patronlarını eleştirdi. ABD ve Avrupa'da internet yayıncılığının reklam geliri olarak gazeteleri geride bıraktığını artık TV ile rekabet ettiğini söyleyen Özışık Türkiye'nin tüm gelişmelere karşın bu alanda henüz çok geride olduğunu kaydetti. Büyük medya patronlarının internetin önemini anlayamadıklarını ve gerekli yatırımları yapmadıklarını söyleyen Özışık, Türkiye'deki internet yayıncılığının dünya standartlarına kavuşması için öncelikle bu patronaj anlayışının aşılması gerektiğini belirtti.

ÇIPLAK KADIN GALERİLERİ TIK REKABETİNE GÖLGE DÜŞÜRÜYOR

İnternet yayıncılığında reyting ölçümlerinin de tartışıldığı programda haber sitelerindeki fotogaleriler gündeme geldi. Özışık internet yayıncılığındaki rekabetin adil olmadığına vurgu yaptı. Özışık, Hürriyet.com.tr gibi büyük internet sitelerini isim vermeden eleştirdi ve tık rekabetine gölge düşüren uygulamalardan yakındı. "Şartlar eşit değil. Fotoğraflar inanılmaz ziyaretçi alıyor. Böbürlenmene gerek yok arkadaş, fotoğraflar ortada..." diyen Özışık, bu alandaki düzenlemelerin yapılmasıyla "işte o zaman herkes hit'ini de haddini de bilecek" dedi.
ÇOK OKUNANLAR