MEDYA KÖŞESİ

Hükümetten TV yöneticilerine terör ayarı!

RTÜK'ün ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen ''Medya Duyarlılığı İstişare Toplantısı'', İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın katılımıyla yapıldı.

Hükümetten TV yöneticilerine terör ayarı!
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen ''Medya Duyarlılığı İstişare Toplantısı'', İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın katılımıyla yapıldı.

WOW Otel'deki toplantı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, RTÜK Başkanı Davut Dursun ve ulusal televizyon kanallarının yönetici ile haber müdürlerinin katılımıyla basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Başında görüntü alınmasına izin verilen toplantı sonrası İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile RTÜK Başkanı Davut Dursun bir açıklama yaptı.

TOPLANTIYA KATILAN YİĞİT BULUT KONUŞULANLARI ANLATIYOR:

ATALAY'DAN MEDYAYA ÇAĞRI

Basın mensupları hepinizi selamlıyorum. Toplantı çok faydalı ve verimliydi. Katılan televizyonların genel yayın yönetmenleri ve haber sorumlularına teşekkür ediyoruz.

Bildiğiniz gibi bu bir istişare toplantısıydı. Terör olaylarıyla ilgili, biliyoruz ki gazetecilik refleksleri vardır. Haber ekibi en ince ayrıntısıyla tespit eder. Muhabir notlar alır, çabalar. Kameraman en ince ayrıntıyı gözden kaçırmaz.

Terör, şiddet, trafik kazası kamuoyunu rahatsız etmeyecek şekilde verilmemeli. Örgütün ekmeğine yağ sürecek görüntü ve ifadelerden kaçınılmalı. Şiddeti körükleyen yayınların verilmesi, toplumda yaydan çıkmış ok etkisi bırakır, bunu en iyi siz biliyorsunuz. Bunlar doğrultusunda toplumun beklentileri ve bu konudaki yayın ilkelerini konuştuk. Ülkemize her açıdan zarar veren çalışmalarda medyaya çok önemli görev düşüyor. Herkesin katkı vermesi gereken bir mücadele, özellikle medyaya hayati bir görev düşüyor.

Terör örgütü bu yolla devleti ve milleti demoralize etmeyi hedefliyor. Yazılı ve görsel basın bunu dikkate alarak yayın yapmalı. Örgütün en önemli hedefi etkili propagandadır. Uzun, acıları derinleştirici haberler, terör örgütünün hedefine ulaşmasını kolaylaştırır. Tüm dünyada, yazılı ve görsel basın terörü körükleyen yayınlar yapmaktan kaçınıyorlar. Bu konuda BM’nin de ilkeleri vardır.Medyanın terör konusundaki yayın politikasına dikkat etmesini istiyoruz.

Bu konuda tüm toplumsal ve siyasal kesimler katkı sunmalı, bu siyaseten istismar edilecek bir konu değildir. Ülkemizin huzuru, toplumun moraliyle ilgili bir konudur. Hiç bir şekilde reyting yarışlarına kurban edilecek bir konu değildir. Devletin ve milletin bekasını ilgilendiren çok önemli bir konudur. Ekranlarda defalarca gösterilen gösterilerin, manşetlerdeki fotoğrafların dikkatle seçilmesi gerekir. Terör örgütünün amaçlarına ulaşmalarına izin vermeyeceğiz. Terörün sonlandırılması, demokrasi standartlarının yükseltilmesi, daha refah bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz, hedeflerimizde bir sapma olmayacak.

Bugün burada bu konuyu çok iyi bir atmosferde değerlendirdik. Bazı kuruluşlar zaten, bu konuda iç mekanizmalarında değerlendirmeler yaptılar. Bu bizi çok memnun etti. Hükümet ve medya, güvenlik güçleri zaman zaman bu şekilde bir araya gelmeli.

Televizyonların ortak hareket etmesi çok önemli. Her yayın organında son dakikayı vermemek eksiklik olarak algılandığından, bu konuda ortak ilkeler belirlenmeli. Biz burada sadece bilgilendiren, beklentileri ifade eden bir konumda olduk. RTÜK daha sonra bu konuları basın mensuplarıyla değerlendirecek. Medya ilerleyen süreçte hassasiyetleri daha çok gözeten bir konumda olacak.

Yorumlar