MEDYA KÖŞESİ

Hükümet ile Doğan Grubu barışıyor mu?

Hükümet ile Doğan Grubu arasında barış rüzgarları mı esiyor. Yanlış anlamayın. Birand ve Küçükkaya'nın yalancısıyız...

Hükümet ile Doğan Grubu barışıyor mu?

GAZETECİLER.COM - Doğan Grubu'na kesilen rekor cezanın siyasi bir yanı da olduğunu tahmin etmek zor değil. Bu nedenle hükümet ile Doğan Grubu arasında nasıl bir ilişki olacak diye merak etmiyor da değiliz. M. Ali Birand dün ana haber bülteninde bugün de Posta'daki köşesinde bu konuya dönük bir tüyo geçti. Başbakan'ın önde gelen medya yöneticilerine verdiği iftardan gözlemlerini aktaran Birand barış rüzgarlarından söz

"Başbakan Doğan Grubu ile neler konuştu...
Zaten herkesin merakı da buydu. Doğan Grubunun Genel Yayın Yönetmenlerine nasıl davranacağı gözleniyordu.
Beklenen olmadı ve Başbakan, Ertuğrul Özkök başta olmak üzere, herkese çok sıcak davrandı. Hal hatır sordu ve yeni bir ilişki düzeni kurmak istediğinin (veya bana öyle geldi) işaretlerini verdi. Örneğin  Özkök’e takıldı. Hepimiz, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeninin hac yazılarını söz konusu yapacağını bekledik. Ancak Başbakan, maç esprilerini tercih etti.
Bu arada beni hayret ettiren, Doğan grubunun dışındaki Genel Yayın Yönetmenlerinden hiç birinin ceza konusuyla ilgili bir soru sormamalarıydı. Sanki böyle bir şey yokmuş gibi davranıldı. Ancak genel havayı yansıtmam gerekirse, iktidar ile Doğan gurubu arasındaki ilişkilerde sanki bir yumuşama sürecine girilmiş gibi bir ortam var. Başbakan’ın vücut dilinden tutun da, Ankara’dan gelen mesajlar sanki bir orta yol aranıyormuş izlenimi yaratıyor. Ancak burası Türkiye, rüzgarın ne zaman nerede değişeceğini kimse bilmez."

Akşam Genel Yayın Yönetmeni İsmal Küçükkaya de aynı davetten benzer gözlemler edinmiş. Hatta Küçükkaya uzlaşmaya kesin gözüyle bakıyor. İşte Akşam'ın tepe isminin davetten

"Her zamankinden daha rahat ve dingindi. Üzerindeki ağır stresten kurtulmuş gibiydi. Yüzü gülüyor, herkesle özel olarak ilgileniyordu. Uzun zamandır onu böyle görmemiştim. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan bahsediyorum.
Başbakan'ın önceki akşam gazetecilere verdiği iftar daveti, medya-hükümet ilişkilerinde yeni dönemin işaretidir. Başka bazı bilgi ve gözlemlerle birlikte değerlendirince, gerginlik yerine yumuşama ve uzlaşmanın aranacağı farklı bir sürecin başladığını görüyorum.
Yemekli buluşmanın gerçekleşmesi başlı başına bir mesaj içeriyor. Erdoğan'ın medya yöneticileriyle buluşması her halükarda ilişki yönetimi açısından karşılıklı yarar sağlar. Uzun zamandır uçağına gazeteci davet etmediği göz önüne alınınca bu gereklilik kendini daha çok hissettirir. İftarda hükümetin açılım stratejisini anlatırken sürekli, 'medyamızla beraber', 'sizin desteklerinizle', 'bu konularda katkınızı özellikle rica ediyorum' gibi cümleler yeni bir dil, yumuşak bir üslup ve katılımcı bir söylem hakkında güçlü ipuçları veriyordu.
Erdoğan ayrıca hatırı sayılır bir zamandır medya ile doğrudan çatışma stratejisine başvurmadı. Doğan Grubu'na verilen cezada makul bir uzlaşmaya gidileceği de kesin gibi. Taraflar kriz yönetimini iyi uygularlarsa basın ve siyaset açısından risk faktörü daha fazla büyümeyecektir."

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 2 yorum