MEDYA KÖŞESİ

Hükümet Cemaat'e 'operasyon' yapacak mı?

Gülen hareketinin “amiral gemisi” olarak tanımlanabilecek "Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı"nın dün haklarında ileri sürülen 11 iddiaya cevap verdiği kapsamlı açıklaması bugün köşe yazarlarının gündeminde.

Hükümet Cemaat'e 'operasyon' yapacak mı?
GAZETECİLER.COM - Fethullah Gülen hareketinin ya da  "Hizmet"in görünür temsilcisi  "Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı"nın dün  haklarında ileri sürülen 11 iddiaya cevap verdiği kapsamlı açıklaması bugün köşe yazarlarının gündeminde.

Taraf'taki Genel Yayın Yönetmenliği sürecini "keyifsiz" bir şekilde tamamlayan ve Akil İnsanlar Heyeti'ndeki görevi bitince Radikal'e geri dönen Oral Çalışlar da o yazarlardan. Çalışlar, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın açıklamasının "hükümet tarafından cemaate yönelik bir operasyon niyeti olduğuna"  işaret ettiği görüşünde. 

"Tartışmanın ‘operasyon’ ihtimali üzerinden yapılması, hukuk-siyaset ilişkisinin hâlâ normalleşmediğinin kanıtı" diyen Çalışlar, yazısının başlığına taşıdığı Hükümet Cemaat'e 'operasyon' yapacak mı? sorusunu ise şöyle yanıtlıyor:

"Hükümet, cemaate ‘operasyon’ yapmaz. Ancak bürokrasideki tasfiyeyi sürdürür. Cemaat de, seçimlere kadar, etkileyebildiği seçmen potansiyelini bir koz olarak elinde tutar. (“Oy tabanımız yüzde 3’ten çok fazladır” vurgusu, böyle yorumlanabilir.) 

Yerel seçimler önemli. Cemaat bazı yerlerde tayin edici bir ağırlık oluşturabilir. 

AK Parti yerel seçimlerden başarısız çıkarsa; cemaat, Abdullah Gül seçeneği üzerinden hamle yapabilir. 

Bu ‘ilişki’de inisiyatif, hâlâ ve asıl olarak hükümetin elinde. Hamleleri daha çok o yapıyor. Bu konumun kısa vadede değişmesi mümkün görünmüyor. Çünkü iktidar olmanın imkânları belirleyici. Ancak Gezi’den bu yana cemaat daha fazla sesini çıkarma imkânı buldu. 

Balbay’ın “Eylül sıcak geçecek” cümlesini de bu tahlilin içinde bir yerlerden okumak mümkün..."

Oral Çalışlar'ın yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.



Deneme