MEDYA KÖŞESİ

Hiç bir gazete 'siyasi parti' olmamalıdır

Gazete, haberleri eğip büğmeden, siyasi içeriğine göre seçmeden yayınlamalı. Peki bizde durum böyle mi?

Hiç bir gazete 'siyasi parti' olmamalıdır

GAZETECİLER.COM
Gazete, her şeyden önce gazetedir.
Haber verir.
Haberleri eğip bükmeden yayımlar, siyasi içeriğine veya yayımlanmasının siyasi sonuçlarına göre haber seçmez, haberlerinin bu mesleğin evrensel ilkelerine uygun bir biçimde ‘adil’ olması için uğraşır.
Bu sayılanlar, teorik şeylerdir.
Yani olması gerekenler...
Bizde özellikle bir kısım okuyucu, gazetesinden ve gazetesinin köşe yazarlarından siyasi parti gibi davranmasını bekler, bu beklentisi doğrultusunda gazetesine ve yazarlarına, şimdinin moda deyimiyle 'mahalle baskısı' uygular.
Gazetelerin genel anlamda siyasi eğilimleri elbette olur.
Bu siyasi eğilim ve yönelim, gazetenin kimliğinin ayrılmaz parçasıdır
.
Ama gazetenin bir siyasi eğilime sahip olması, sahip olunan o eğilimin ülkenin partiler yelpazesinde bir siyasi parti ile uyuşması vs. gazeteyi yine de siyasi parti yapmaz, yapmamalıdır.
İşte bugün bu noktaya parmak basmış
"Bizim gazetelerimiz, şu kadar veya bu kadar ama mutlaka en azından bir miktar siyasi parti gibi davranıyorlar. ‘Muhalefet’ yapıyorlar örneğin; veya tam tersi ‘hükümete destek’ oluyorlar." diyor.

Ve ekliyor:

"Gazetelerin ve yazarların siyaseten bu denli taraf olması, okuyucuyu da gündelik hayatında siyasete çok yer ayıranlardan ve partilerin koyu takipçilerinden oluşur hale getiriyor. Belki de gazetelerimiz toplam satışın yıllar içinde göreli olarak artmamasını araştırırken bu söylediğimi de göz önüne almalı. Siyasetle fazla ilgili okuyucuyu küstürmeden acaba gazetelerdeki siyasetin dozu azaltılabilir, bu yolla yeni okuyucu kazanılabilir mi?"

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar