MEDYA KÖŞESİ

Herkesin 'Bild'iği gibi...

Radikal yazarıAlmanya Cumhurbaşkanı'nı istifaya zorlayan Bild gazetesiyle Türk basınını karşılaştırdı.

Herkesin 'Bild'iği gibi...

Radikal yazarı Uğur Vardan, Almanya Cumhurbaşkanı'nı istifaya zorlayan Bild gazetesiyle Türk medyasını karşılaştırdı.

"Herkesin 'Bild'iği gibi..." başlıklı yazısında Vardan, "Bir işadamının karısından düşük faizle 500 bin euro konut kredisi alıyorsunuz, lakin basın bu olayı sayfalarına taşıyor, bunun üzerine haberi yapan gazeteyi "Yazarsanız sizi bitiririm" diye tehdit ediyorsunuz ama çok geçmeden kendiniz bitiyorsunuz." yazdı ve devam etti:
 

"Olay yeri Almanya, olayın kahramanı da geçen cuma istifasını veren ülkenin cumhurbaşkanı Christian Wulff. Gelelim kıssadan hisselere: Bakan çocuklarının, akrabalarının, keza birtakım siyasetçilerin hısım akrabalarının hangi parayla büyük ticaret adamı olduğunun, devasa yatırımlara nasıl soyunduğunun sorgulanmadığı, bir belediye başkanının sürekli birtakım kulüplerin başkanı olmayı nasıl başardığı, yetmedi gencecik oğlunu aynı makama hangi ekonomik güçle oturttuğunun bilinmediği bir coğrafyadan bakıldığında, "500 bin euroluk bir 'kaçamak' nedir ki?" denilebilir. Ama asıl burada sorulması gereken, "Yazarsanız sizi bitiririm"in gerçekleşmediği bir 'demokratik iklim'in varlığı.

Oysa yine bu coğrafyadan bakıldığında bir yolsuzluk haberi yazmak şöyle dursun, sadece rejime ve siyasetin gündelik işleyişine itiraz edenler, çoktan çalıştıkları kurumlarla yollarını ayırmak zorunda bırakıldılar. Sesleri TV'lerden kısıldı, köşeleri gazetelerden silindi.

Ve en kötüsü onları TV'lerinde ya da gazetelerinde barındıranlar, Bild'in patronu kadar yürekli olamadılar. İktidarın kalıcı, yazıların ve görüntülerin geçici olduğuna hükmettiler ve haklarını, 'Gücün o andaki varlığı'ndan yana kullandılar. Kim bilir doğrusu budur; malum modern matbaanın mucidi Gutenberg bir Alman'dı ve basının kıymet-i harbiyesi de onlardan sorulur. Bizim önemli buluşlarımız arasında ise bilindiği gibi "Padişahım çok yaşa" vardır ve bu geleneğin, kuşaklar boyu aktarılması için gazeteye, TV'ye ihtiyaç yoktur, kulaktan kulağa yeter de artar bile."


ÇOK OKUNANLAR