MEDYA KÖŞESİ

Hem Yiğit Bulut'a hem Barlas'a çaktı

Akşam yazarı Oray Eğin, bugün köşesinde döneklik kavramının geçirdiği dönüşümü ele aldı, hem Yiğit Bulut'a hem de Mehmet Barlas'a çaktı.

Hem Yiğit Bulut'a hem Barlas'a çaktı
GAZETECİLER.COM - Bugün Akşam'daki köşesinde "Yeni dönemde yeni döneklik" başlıklı bir yazı kaleme alan Oray Eğin, dönemlik kavramının günümüzde nasıl değişim geçirdiğini anlatttı. Eğin'e göre eskiden gazeteciler sonradan anlaşılan motivasyonlar sonucu fikir değiştirmek zorunda kaldıklarında, kendilerini yeniden yarattıklarında, dün ak dediklerine bugün kara dediklerinde herkes şaşırırdı ama "en azından eskinin döneklerinde bir dönme estetiği vardı."

"HASAN CEMAL'İN USTALIĞI BUDUR İŞTE"

Eğin eskiden fikir değiştirenlerin, kamuoyunu ikna etmek için çabaladığını ileri sürerek şöyle devam etti:

"Tutturabildiklerini kandırırlardı, kendilerine 'dönek' diyenleri de geri kalmakla, yeni dünyayı anlamamakla, hatta her dönem moda itham 'darbecilikle' falan itham ederlerdi...
Bir Hasan Cemal'in ustalığı budur işte... Bir Altan ailesi bu yüzden Türkiye'nin entelektüel hayatında 'Abdurrahman Çelebi'dir... Murat Belge'nin hala bu şekilde bir ağırlığı vardır...

Emin olun eskinin döneklerinin aklından geçenler, planları, hesapları bugünkünden farklı değildi. Ama içini doldurmadan dönmenin kabul görmeyeceğini bilecek zeki /kurnaz ve görmüş geçirmişlerdi.
Oysa şimdi döneklik için hiç o kadar çaba sarf etmeye gerek yok. Çocuk kandırır gibi, göstere göstere, hiçbir ideolojik altyapı olmadan yapılıyor artık. Maalesef döneklik de Yiğit Bulut düzeyine indi. Bir-iki yazıda, birkaç televizyon programında 'oldu bitti'ye getiriliyor."

BARLAS'A VİLLA GÖNDERMESİ

Ahmet Hakan ile giriştiği polemikte "villamda siyasi liderleri de ağırladım, Ahmet Hakan'ı da" diyen Mehmet Barlas'a çok sert bir gönderme yapan Eğin, yazısına şöyle devam etti:

"Galiba eski döneklerin pabucu dama atılıyor... Bir devrin dönekleri tarihe mi gömülüyor acaba? Yanak okşama ve yanak okşatma kriterleri değişiyor mu?
En iyisi bu işin duayeni Mehmet Barlas villasında beğendiği meslektaşlarını toplayıp olağanüstü bir 'Döneklik elden gidiyor' zirvesi düzenleyerek duruma el atsın."

Oray Eğin'in köşesinin tamamını okuyabilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR