MEDYA KÖŞESİ

Hayrettin Karaman'dan fetva cevapları

Fetvalarıyla tartışma yaratan Hayrettin Karaman kendisine en çok soru soran iki gazetecinin sorularına köşesinden cevap verdi.

Hayrettin Karaman'dan fetva cevapları

Hayrettin Karaman'ın bazı fetvaları tartışma yaratınca ona en çok soru soran Ahmet Hakan ve Nuriye Akman'a cevap vermeye karar verdi.

Bugünkü köşesinde önce Nuriye Akman'ın sorularını cevaplayacağını yazan Hayrettin Karaman, daha çok din ve çoğulculuk içerikli sorular için şöyle yazdı:

Sayın Nuriye Akman'ın soruları çok; ayrıca bu sorular, görünüşte soru olsa da aslında her biri bir hüküm, bir görüş, bir kanaati ifade ediyor. Onun yazdıklarını tırnak içinde verecek, hemen altına da açıklamamı yazacağım:

MÜSLÜMAN ÜLKEDE HER İNANCA HOŞGÖRÜLÜ OLUNAMAZ MI? 

'…Karaman hoca, 'Dinde çoğulculuk değil, hürriyet' başlıklı son yazısında İslam'ın tek hak din olması sebebiyle, Müslüman bir ülkede her inanca ve hayat tarzına eşit mesafede durulamayacağını, hoşgörülü olunamayacağını, dinin yasakladığı hususların sistemin elverdiği ölçüde engelleneceğini ve bu yapılamadığı takdirde istemeyerek tahammül edileceğini söylüyor.'

Evet, tam da böyle söylüyorum. Birçok yazımda bir yandan 'bir İslam devletinde hüküm ve çözüm' ile 'mesela laik demokrasilerde hüküm ve çözümü' ayrı ayrı yazıyorum. Bu ikisini birbirine karıştırmamak gerekiyor. Bir mümin fıkıh hocası olarak benim vazifem, bir yandan sahih ve kamil İslam'ı anlatmak, diğer yandan müsait olmayan durum ve şartlarda müminlerin nasıl davranacakları konusunda yol göstermektir.

DİN ADINA KARAR VERME HAKKI VAR MI? 

'Dinin 'hak' olması, ona inandığını söyleyen kişilere din adına karar verme hakkı doğurur mu?'

Elbette doğurur; asırlar boyu dini anlatanlar, mahkemelerde karar verenler bunu yapmadılar mı?

İNANANLARIN ÇOK OLMASI BİR ÜLKEYİ İSLAM DEVLETİ YAPAR MI?

'İnananların sayısının, inanmayanlardan çok olması bir ülkeyi İslam toplumu yapsa bile İslam devleti yapar mı?'

Hayır, İslam devleti yapmaz, İslam devleti 'düzeni İslamî, temel referansı İslam' olan devlettir.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

ÇOK OKUNANLAR