MEDYA KÖŞESİ

Hasan Cemal'den Kandil ve Öcalan gözlemleri

Cüneyt Özdemir'e konuk olan Hasan Cemal Kürt sorunu odaklı yeni kitabını ve Öcalan ile Kandil üzerine edindiği izlenimleri anlattı...

Hasan Cemal'den Kandil ve Öcalan gözlemleri
GAZETECİLER.COM
CNN Türk ekranlarında Cüneyt Özdemir'in sorularını yanıtlayan Milliyet yazarı Hasan Cemal yeni kitabını ve Kürt sorununda barış ihtimalini anlattı.

Türk medyasında Kürt meselesi denince akla gelen önemli isimlerden olan usta gazeteci Hasan Cemal 'Kürt Sorununa Yeni Bakış: Barışa Emanet Olun' adlı kitabıyla yeniden gündemde. Cüneyt Özdemir'e konuk olan Cemal, Kandil izlenimlerini, Abdullah Öcalan'ın pozisyonunu ve devletin konuya yaklaşımını canlı yayında anlattı.

"ÇÖZÜM EN KOLAY ADIMDAN EN ZOR ADIMA DOĞRU GELECEK"

PKK'nın dağla sınırlı militer bir güç olmadığını, şehirde ve sosyal-siyasal hayatın odağında bir yapı olduğunu vurgulayan Cemal, BDP'nin yönettiği yüze yakın belediyeyi hatırlattı. Çözüm sürecinin en kolay adımlardan en zor adımlara dopru genişleyen bir perspektife dayanması gerektiğini kaydeden Cemal, Kandil'deki PKK eliti ve Öcalan üzerine gözlemlerini de paylaştı.

"DAĞDAKİLER GERÇEKLİKTEN KOPTU DEMEK DOĞRU DEĞİL"

Cüneyt Özdemir: Bazı yazarlar diyor ki Kandil'dekiler gerçeklikten koptular. Sizin gözlemleriniz nasıl, süreci doğru okuyabiliyorlar.

Hasan Cemal: Elde silah bunca yıl dağda yaşan insanların bir bölümü dağın kendisini yaşamtarzı haline getirebiliyor. Mutlaka böyleleleri vardır PKK'nın içinde. Ama şunu unutmayın artık PKK sadece dağda değil. PKK şehirde, belediyelerde, sivil toplum kuruluşlarında, Kürtlerin önemli bir bölümü içinde kök salmış durumda. PKK Ayrıca dağda cep telefonu kullanabiliyorsunuz...

"BU PROGRAMI KANDİL'DEN İZLİYOR OLABİLİRLER"

Cüneyt Özdemir: Var mı? Çekiyor mu Kandil'de?

Hasan Cemal: Çekiyor, şu anda bizim programımızı oradan izliyor olabilirler. Bir de Avrupa diasporası var, sürekli bir haberleşme var, gidiyor geliyor insanlar. Yani PKK'nın içinde silah ve dağ yüzünden gerçeklerden kopanlar vardır belki ama bütünüyle PKK'yı böyle nitelemek pek gerçekçi gelmiyor bana.

"DEVLET ÖCALANI PSİKOLOJİK OLARAK ÇÖKERTMEK İSTEDİ AMA..."

Cüneyt Özdemir: Peki Abdullah Öcalan sağlıklı düşünüyor mu? Çünkü O da 10 yıldır bir hücrede...

Hasan Cemal: Bir kitap var İmralı Günlükleri diye.

Cüneyt Özdemir: Yasaklandı o kitap...

Hasan Cemal: Yasaklandı mı? 10 yıllık sürecini anlatan bir kitap. Avukatlarıyla görüşmeleri falan... Orada benim dikkatimi çeken şu oldu; Öcalan'ı psikolojik olarak çökertmek için her türli yol deneniyor ama çökmüyor adam.

İŞTE O ANLAR: