MEDYA KÖŞESİ

Hasan Cemal'den Hrant'a 24 nisan mektubu

Hasan Cemal, Rojava'da Suriyeli Süryaniler ile birlikte konuştuklarını, "kardeşim" diye seslendiği Hrant Dink'e bir mektup olarak kaleme aldı.

Hasan Cemal'den Hrant'a 24 nisan mektubu
1915 Ermeni tehcirinin filen başladığı, İsranbul'daki Ermeni aydın, gazeteci, yazar, rahip ve toplum önderlerinin tutuklandığı 24 Nisan 1915 gününün 99. yıl dönümünde, usta gazeteci Hasan Cemal, Rojava'da Suriyeli Süryaniler ile birlikte konuştuklarını, "kardeşim" diye seslendiği Hrant Dink'e bir mektup olarak kaleme aldı.

İşte T24 sitesinde yayımlanan o mektuptan çarpıcı bölümler:
 
"Sevgili kardeşim; sana bu mektubu tarih boyunca acıyla yoğrulmuş Mezopotamya'dan yazıyorum. 24 Nisan Soykırım acını paylaşıyorum. Burada, Rojava'da Süryani toplumunun önde gelenleriyle sohbet ederken Süryani Birlik Partisi Genel Başkanı İşo Goriye, "24 Nisan yalnız Ermeniler için değil, biz Süryaniler için de soykırım tarihidir" dedi.

İşo Goriye, Ermenilerin 'Büyük Felaket' dedikleri o gün için "Biz Kılıç deriz, Süryanice Seyfo. Bizim 1915'te yaşadığımız bu büyük acıyı da paylaşmayı unutmayın" diye ekledi. Sevgili kardeşim; Başbakan Yardımcısı Elizabet Gouriye ve Meclis Eşbaşkanı Nazira Goriye'nin de katıldığı sohbette beni en çok hangi sözler etkiledi biliyor musun?..

Sevgili kardeşim;

Bu uzun sohbette beni en çok İşo Goriye’nin şu sözleri etkiliyor:

“Bu toprakların kabahati nedir?.. Yoksa lanetli topraklar mı?.. Nedir bu kadar ceza?.. Yetmedi mi çektiğimiz acılar?.. Koca ülke her geçen gün paramparça oluyor, harabeye dönüyor. Kan ve gözyaşı oluk gibi aktı, akmaya devam ediyor. Ülkenin dokusu paramparça oldu.

Kurucu Meclis Eşbaşkanı Nazira Goriye söze giriyor:

“Rojava’da harp zamanında eşitlik adına başardıklarımızla ileriye daha umutlu bakıyoruz. Bize yardımcı olun, sesimizi  dışarıya duyurun.”

Kamışlı’da bu sohbeti yaparken gözüm televizyon ekranına takıldı.

Seyfo yayınının görüntüleri akıyor 1915’ten. İsveç’teki Süryaniler’in kanalı Soroya TV’deki görüntüler içimi acıtıyor.  

Sevgili Hrant;

Bakalım bu güzel topraklar, Mezopotamya ne zaman acıya, trajediye doyacak?..


ÇOK OKUNANLAR