GÜNÜN MUHABİRİ

Hasan Cemal

Milliyet

Hasan Cemal
GAZETECİLER.COM - Hasan Cemal, "haber neredeyse oraya giden, canını da ortaya koyma bahasına yerinde duramayan, sahadan asla uzak kalmayan ve daima “ses getiren”, “etki yaratan” bir yazar."

Bir yandan ödünsüz savunduğu düşüncelerin yıllar içinde dönüşümünü  kendi kendine ve kamuoyuna itiraf edebilen, diğer yandan da kitaplarıyla ülkenin yakın tarihini yorumlayan kalemi kuvvetli bir yazar Hasan Cemal.

Ama bu ikisinden de öte, haber peşinde koşan, muhabir refleksini hiç yitirmemiş bir isim.

Bugün gazetesi Milliyet'in manşetinde Hasan Cemal'in gözlerinin içi gülen bir fotoğrafı var. El sıkıştığı isim de benzer bir şekilde gülüyor. Milliyet yazarı 'gazeteci' Hasan Cemal Irak Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşmüş.

Gazetenin manşeti, Barzani'nin sözlerine dayanarak olarak atılmış ve karamsar bir tabloya işaret ediyor ama görüşmenin ve de haberin içeriği o kadar karamsar değil.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti olan Erbil’e giden Hasan Cemal 20 yıl önce tanıştığı ve geçen sürede defalarca görüşüp mülakat yaptığı Mesut Barzani'nin sözlerini, yorumlarını aktarıyor Türkiye'deki Milliyet okurlarına.

Röportajda Öcalan ile ilgili bir soruyu ve sonrasını şöyle anlatıyor  Milliyet yazarı:

OSLO BENZERİ BİR SÜREÇ İÇİN ÜZERİME DÜŞENİ YAPARIM

Mesut Barzani bu sorumu gayet dikkatli, sözcüklerini seçerek yanıtlıyor. Ama verdiği izlenim, Öcalan’ın dışlanamayacağına işaret ediyor.
Söyledikleri şöyle:
“Özellikle Türkiye’de yazılanlara, yine kamuoyundaki havaya, Kürtlere bakınca... Böyle bir barış sürecinde Öcalan’ın rol alabileceğini görmekteyiz. Kanaatimce PKK hâlâ Öcalan’a bağlı... Hava öyle ki, Öcalan’ın hâlâ etkisi var örgüt üzerinde... Ama iş pratiğe dökülünce, uygulamaya gelince ne olabilir, bilemiyorum tabii...”
Namık Durukan araya giriyor:
Oslo benzeri bir sürecin yeniden başlatılması konusunda arabuluculuk yapar mısınız?”
Mesut Barzani:
“Sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesi için ben her zaman hazırım. Her iki taraftan en küçük bir barışçıl adım atılsın, ben üzerime düşeni yapmaya hazırım.”
“Böyle bir süreç var mı?”
Mesut Barzani:
“Henüz böyle bir şey yok. Ben böyle bir şey görürsem, bana da gerek duyulursa, ben hazırım.”

GÜNÜN MUHABİRİ HASAN CEMAL

Biz bu çarpıcı röportajı okuyunca ister istemez "Günün Muhabiri Hasan Cemal'dir" dedik. Gerçekten de muhabirlik, gazetecilik reflekslerini hiç yitirmemiş olan Hasan Cemal günün muhabiri olmayı hakediyor.

Barzani röportajının tamamını okuyabilirsiniz.
ÇOK OKUNANLAR