MEDYA KÖŞESİ

Hasan Cemal yeni patronuna sert çıktı!

Ve kimsenin babasının da malı değildir bir gazete; çünkü gazeteyi gazeteciler yapar.

Hasan Cemal yeni patronuna sert çıktı!
Milliyet yazarı Hasan Cemal, Milliyet'i Demirören grubuyla birlikte satın alan Ali Karacan'a Milliyet'teki köşesinde çok ağır bir eleştiri yazısı yazdı.

Geçen hafta, gazetenin yazar ve yöneticilere hiçbir bilgi verilmeden fabrika gibi satılmasını eleştiren ve Murdoch'un Wall Street Journal'ı alırken çalışanların fikrinin alınmasını örnek gösteren Cemal'in bu sitemine Ali Karacan "Wall Street, Murdoch'un babasının malı olsaydı alırken yine çalışanlara sorar mıydı?.. Bizimki biraz o hesap oldu; 'Babanın malı mı' derler ya Milliyet bizim için biraz öyle... Gerçekten de babamızın malı..." diye yanıt vermişti.

Hasan Cemal, Ali Karacan'ın geçen pazar günü kahvaltıda buluştuğu yakın çevresine söylediği dile getirilen bu sözler üzerine "gazetelerin kimsenin babasının malı olmadığını" yazdı.

Hasan Cemal'in ''Gazete, fabrika, banka...'' başlığıyla Milliyet'te yayımlanan yazısında şunları yazdı:

Diyelim bir banka satın aldınız. O bankanın sahibi olarak her istediğinizi yapabilir misiniz? İstediğinize istediğiniz gibi bol kepçe kredi dağıtabilir misiniz? Kredi musluklarını kendi başka işleriniz için istediğiniz gibi kullanabilir misiniz?

Hayır, mümkün değildir.

Çünkü bankacılığın öncelikle tabi olduğu yasal kurallar, ilkeler vardır. Bunları çiğnerseniz, suç işlemiş olursunuz.

Hatta akıllı ve iş bilir banka yöneticileri, hele Türkiye gibi bir ülkede, banka sahiplerinin bankaya zırt pırt adım atmalarından tedirgin bile olurlar.
Banka böyle ise...

Gazete nedir?

Bankanın tabi olduğu, sahibinin de uyması gereken kurallar varsa, gazetenin yok mudur?
Elbette vardır.

Gazeteyi gazete yapan bazı temel ilke ve kurallar vardır, gazetecilerin de, patronların da uymaları ve hiç unutmamaları gereken...
Meselenin özü budur.

Gazete farklı bir işyeridir.
Ve kimsenin babasının da malı değildir bir gazete; çünkü gazeteyi gazeteciler yapar.

Hasan Cemal'in bugünkü yazısını okuyabilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR