MEDYA KÖŞESİ

Hasan Cemal yazdı: Pekinçek'i de Dink'i de savunmak!

"Hakkındaki düşüncelerim olumlu değildir ama açık şiddet çağrısı ve ırkçılık yapmadığı sürece Perinçek'in de ifade özgürlüğünü savunurum.

Hasan Cemal yazdı: Pekinçek'i de Dink'i de savunmak!

13 Mart 2007 tarihinde yani 8 yıl önce Milliyet’te yazdığı bir yazısını köşesine taşıyan Hasan Cemal, "Bu görüşlerimde bugün de herhangi bir değişiklik yok." dedi ve ekledi: "Bu yazımı tekrar yayınlamamın iki nedeni var. İlki, 28 Ocak’ta AİHM’de görülecek Doğu Perinçek davasıyla ilgili. Diğeri, Charlie Hebdo katliamı. Bu iki konuyu ifade özgürlüğü ve sınırları içinde yazmak istedim. Doğu Perinçek’in kendisi de bilir. Hakkındaki duygu ve düşüncelerim öteden beri olumlu değildir. Ama yukarıdaki yazımda da belirttiğim gibi, açık şiddet çağrısı ve ırkçılık yapmadığı sürece onun da ifade özgürlüğünü savunurum."

İşte sekiz yıl önce  ifade özgürlüğü ve sınırları konusunda Hasan Cemal'in yazdığı o yazı:

"Soykırımı inkâr suçu olmaz, olmamalı.
Böyle bir suç, demokrasileri demokrasi yapan ifade özgürlüğüne aykırıdır.
Bu nedenle, bir İsviçre mahkemesinin Doğu Perinçek hakkındaki tecilli hapis ve para cezası fikir özgürlüğüne ters düşen bir karardır.
Ne yapmış Perinçek?
Bir tarihte, İsviçre topraklarında verdiği bir demeçte, “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” demiş. Bunun üzerine bir Lozan mahkemesi de İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek hakkında dava açarak kendisini mahkûm etmiş.
İfade özgürlüğüne sığmıyor bu karar.
Demokrasi diyorsak, ifade özgürlüğünü içimize sindiriyorsak bunun tam tersinin de geçerli olması gerekir.
“Ermeni soykırımı vardır!” diyen de demokrasinin ön koşulu olan ifade özgürlüğünden yararlanmalıdır.

Bunu Türkiye için belirtiyorum.
“Ermeni soykırımı yoktur” diyen Doğu Perinçek’in  bu demokratik hakkını hararetle savunanlar,  eğer inandırıcı olmak istiyorlarsa, eğer ifade özgürlüğüne gerçekten sahip çıkıyorlarsa “Ermeni soykırımı vardır!” diyenlerin de bu hakkına saygı göstermelidirler.
İşin özü budur çünkü.
Başka türlü demokratlık olmaz.
Demokrasi kültürünün bir parçası sayılmaz tersi bir tutum.
Hrant Dink, o alçakça suikasttan bir süre önce Reuters haber ajansına verdiği demeçte “Ermeni soykırımı vardır” demişti.
Ve hakkında 301’den önce soruşturma, sonra dava açılmıştı, Türklüğe hakaret gerekçesiyle…
Sormak gerekiyor.
Demokraside yeri var mı bunun?
Demokrat olmak isteyen, demokratik hak ve özgürlüklere saygı göstermekten yana olanlar, hem Doğu Perinçek’in hem de Hrant Dink’in ve onun gibi düşünenlerin ifade özgürlüğünden yana çıkar.

ÇOK OKUNANLAR