MEDYA KÖŞESİ

Hasan Cemal döndükçe fanatikleşiyor

Akşam yazarı Oray Eğin, bugün Türk basınının tecrübeli kalemi Hasan Cemal için çok sert bir eleştiri yazısı kaleme almış.

Hasan Cemal döndükçe fanatikleşiyor
GAZETECİLER.COM - Oray Eğin bugün köşesinin büyük bir kısmını Hasan Cemal'in geçmiş dönemlerde yazdıklarına ayırdı. "Hasan Cemal'in geçmişi bir türlü peşini bırakmıyor... 2002 yılında bugün göklere çıkardığı Başbakan Erdoğan'a 'Tayyip' diye hitap ediyordu, siyasetin 'Tayyip'lerden' kurtulması gerektiğini savunuyordu..." diyen Eğin, Hasan Cemal'in o yıllarda sıkı bir 28 Şubatçı olduğunu da ileri sürüyor.

"O zamanlar sıkı bir 28 Şubat'çıydı Hasan Cemal... Sadece tek yazıda değil, o dönemki bütün yazılarında bu tonu tuttumuştu, Erdoğan'dan sadece Tayyip diye bahsediyordu ve ona yaklaşımı çok sert ve katıydı..."

DAHA DE SERT ELEŞTİRİYORDU

1998 yılında ise Erdoğan'ı çok daha sert eleştirdiğini hatırlatıyor:

'Antilaik, köktendinci olan kafa, Tayyip Erdoğan kafası... Bu kafa, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait odluğunu koskoca bir yalan sayıyor. 'İslama aykırı kanun yapılamaz' diyor. 'Dinle devlet ayrılamaz' diyor. Bu kafada laiklik yok. O yüzden demokrasi de yok. Bu kafada irtica var!'

ÖZELEŞTİRİYİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRMİŞ

Eğin, usta gazeteci Cemal'in daha önce geçmişiyle hesaplaşabildiğini ama 28 Şubat sürecine henüz sıra gelmediğinin de altını çiziyor.

"... geçmişiyle hesaplaşmayı ve özeleştiri yapmayı alışkanlık haline getirmiş bir yazar olmasına karşın henüz 28 Şubat'çı olduğu günler hakkında pek bir şey demedi...

Kuşkusuz insanlar değişebilir... Dönem değişebilir... Düşünceler de dünyanın değişimine uyum sağlayabilir... Buna karşı çıkmak zaten doğaya karşı çıkmaktır... Bu kısmını tartışmıyorum bile... Ancak Hasan Cemal'in değişimlerindeki doz dikkat çekici. Burada bir problem olduğu ortada...

DÖNDÜKÇE FANATİKLEŞİYOR


Oray Eğin yazısında Hasan Cemal'in futbol taraftarlığını da kalemine doluyor yazısında:

Hangi hareketin içinde bulunduysa ve daha sonra hangi düşüncesinden 'döndüyse' bunu çok büyük bir düşmanlık içinde yaptı. İçinde yer aldığı dönemde de fanatikti, döndükten sonra da fanatikleşti.

Siyasi düşüncelerini Galatasaray taraftarlığıyla karıştırıyor adeta... Nasıl Galatasaray'a fanatik bir şekilde bağlıysa, siyasete de bu taraftarlık duygusuyla yaklaşıyor.


Yorumlar