MEDYA KÖŞESİ

Hasan Cemal bukalemun mu?..

Hayatın her alanında yavaş olan bir insan açısından fikir değiştirmekte yakaladığı bu hız, hem şaşırtıcı hem de onun açısından üzücü

Hasan Cemal bukalemun mu?..

GAZETECİLER.COM - Serdar Turgut, CHP Kongresi'ni izlerken birdenbire "Hasan Cemal keşke hayatta her konuda olduğu gibi fikir değiştirme konusunda da yavaş olabilseydi" diye düşünüyor.
CHP yükselişe geçti ya ondan...
Çünkü...
Türkiye'nin yakın tarihini ister 10'arlık isterseniz de 5'erlik dilimlere bölüp inceleyin ve hangi dönemi ele alırsanız alın, mutlaka Hasan Cemal'e rastlayacak ve "Yeni Yükselen Değer"in yanında yer aldığını görecekmişsiniz...
Hasan Cemal'in bu özelliğini, "Bir tür entelektüel bukalemunluk" olarak tanımlıyor Serdar Turgut.
Aslında Hasan Cemal adına üzülüyormuş.
Neden mi?..
Bakın bu "neden"i nasıl açıklıyor Turgut:

Düşünsenize CHP bu yakaladığı dalgayı devam ettirebilirse Hasan yine hızlı davranmak zorunda kalacak, tavır filan değiştirecek; ağır, düşünen insan rolünü oynadığından 'Aslında ben AKP'yi sevmiştim' başlıklı kitaplar yazmak zorunda kalacak.
Aslına bakarsanız o 'Aslında ben ...'yı sevmiştim' başlıklı bir kitap yazsa da başlıkta neyi sevdiğini anlatacak kelimenin yerini boş bıraksa, dönemler değiştiğinde, o boşluk dönemine göre doldurulur da kolaylık olur kendisi için diye düşünüyorum. Her döneme ilişkin sevgisini de hemen hemen hep aynı cümleler ile anlattığından bunun bir içerik problemi çıkaracağını da sanmıyorum.

Serdar Turgut daha sonra şöyle devam ediyor:

Anlayacağınız (vay anasını sayın okuyucular. Serdar Turgut da "anlaşılabilir" lâf edebilirmiş demek ki) her 5 veya 10 yılda bir olduğu gibi Hasan'ın yine rahatı bozulacak. CHP Kongresi Hasan'da yaklaşan kaçınılmaz değişimin sinyalini verdi.
Hayatın her alanında yavaş olan bir insan açısından fikir değiştirmekte yakaladığı bu hız, hem şaşırtıcı hem de onun açısından üzücü. Aslında ona yakışan örneğin bir AKP yandaşı olmaya bundan beş yıl sonra başlamak olurdu.

Hâsılı...
Müthiş ironik (ne demekti bu "ironik" bilmiyoruz ama iyi bir şey olsa gerek ki büyük yazarlar bu kelimeyi çok sık kullanıyorlar) bir "Hasan Cemal Analizi" okuduk Serdar Turgut'un klavyesinden...
Dönemler değiştiğinde, dönemin yükselen değeri değiştiğinde yavaş Hasan Cemal'in gittiğini, yerine müthiş hızlı bir insan geliverdiğini anlatıyor Turgut  ve şöyle diyor:

"..... yıldırım hızıyla fikir değiştiriyor hatta herkes daha ne olduğunu anlayamadan o yeni değişimi konusunda en az 800 sayfalık yeni bir kitap yazmış bile oluyor."

Serdar Turgut, yıllardır okuyormuş Cemal'i ve televizyonda dinliyormuş...
Buna rağmen yıllarca hangi konuda yetenekli olduğu konusunda bir türlü karar verememiş ama CHP Kongresi'ni izlerken nihayet Hasan Cemal'in bu toplumda bir entelektüel ikon olarak algılanmasındaki gizemi sonunda çözmüş...

Ve...
Yazısını şöyle bitiriyor Serdar Turgut:

Onu takdir ediyorlar da takip edebildikleri şüpheli.
Çünkü Hasan'ın yazıları kendisi gibi ağır ve ağdalı olmak zorunda olduğu için, o her yazısının hemen her durumda sıkıcı olmak zorunda olduğunu zannedip, bunun için özel gayret gösteriyor olmalı. Belki de istemeden otomatik olarak sıkıcı yazıyor da olabilir, nasıl çıkıyor o yazılar tam bilemiyorum ama maç yazarken bile sıkıcı olmayı başarabilen ender yazarlardan bir tanesidir Hasan. Bu nokta kesindir.
Yazıları sıkıcı olduğundan için de insanlar onu okumakta zorlanıyorlar, Hasan, yazısının okunmasının, yazısının yazılma süresi kadar olduğu bir yazardır. Bu yüzden insanlar şaşırabiliyorlar çünkü onun bir yazısını okumaya başlayıp bitirdiklerinde Hasan, o yazıdaki bütün görüşlerini arada geçen zamanda tamamen, baştan aşağıya değiştirmiş olabiliyor.
Bu değişime ayak uydurma hızı, ona hayatta hiç ummayacağı ve aslında ona pek yakışmayan bir avantaj da sağlıyor. İnsanlar sadece değişim sıklığı nedeniyle Hasan'ı sürpriz biçimde ilginç de bulabiliyorlar.
Düşünürken, yazarken o kadar yavaş olan bir insan için aynı zamanda ilginç olmak da kolay katlanamayacağı bir yük olmalı.
Bu CHP kurultayı Hasan'ın omzuna ilave hayat yükü bindirdi. Üzülüyorum buna. Şimdi yine değişmek ve yine ilginç olmak zorunda kalacak 'Asıl ben ...'yı sevmiştim' dizisinden mecburen bir kitap daha çıkaracak.
Durmadan dönemine göre değişiyor olsa da Hasan için hayat, bir kısırdöngüden ibaret.

göreceksiniz ki
Yorumlar