MEDYA KÖŞESİ

'Hanımın Çiftliği'nde yeni bir hata!

Taraf gazetesi okurları "Hanımın Çiftliği" dizisinin adeta kabusu oldu. Okurlar dizidieki yeni bir hatayı da sobelediler!

'Hanımın Çiftliği'nde yeni bir hata!

Taraf gazetesi okurları "Hanımın Çiftliği" dizisinin adeta kabusu oldu. Bundan önce dizideki iki hatayı farkeden okurlar yeni bir hatayı daha farkedip gazetenin Telesiyej köşesine yazdılar. Dönem dizisi yapmanın böyle riskleri var işte...

 

En öngörülü dizi Hanımın Çiftliği oldu yine!

Hanımın Çiftliği,
en öngörülü dizi olduğunu hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak biçimde kanıtladı artık.

Önce, Strangers in the Night’ın 1966 yılında yazılıp, ünleneceğini yıllar öncesinden kestirdi ve 1950’lerde geçen dizinin düğün sahnesinde henüz yazılmamış olan bu şarkıyı çaldırdı. Sonra İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın 1972 yılında yazmaya başlayacağı Osmanlı Tarihi’ni, müthiş bir öngörüyle, yirmi yıl öncesinden basılmış, yazılmış olarak kütüphanesine dizdirdi.

Hanımın Çiftliği
dizisindeki en son öngörü de, çiftliğe alınacak traktörlerin motor gücüyle ilgili oldu.

Ama bu da –daha önce Strangers in the Night konusunda bizi uyaran- dikkatli okurun gözünden kaçmadı tabii. Buyrun dikkatli okurun bulduğu yeni hataya –pardon öngörüye-.

“Sayın Telesiyej, Hanımın Çiftliği dizisinde başka bir dikkatsizliklerini daha yakaladım. İşi gücü bırakıp hata yakalamaya çalışan bir adam durumuna düşmemek için size bunu yazmayacaktım. Ama siz 14 Aralık 2009 tarihli Taraf’ta dizide İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın 1972-1978 yılları arasında yazacağı Osmanlı Tarihi’nin dört cildinin, üstelik bundan beş-altı yıl önce bir gazetenin verdiği baskılarının gösterilmesi hatasını yazınca ben de gördüğüm yeni hatayı yazma cesareti buldum.

Dizinin 11 Aralık 2009 Cuma günü yayınlanan bölümünde Muzaffer Bey’le görüşmeye gelen traktör firması temsilcisi traktörlerinin motorunun 1600 cc hacminde ve 225 beygir gücünde olduğunu söylüyor. 1600 cc hacminde benzin motoru ile 225 beygir gücü elde etmek bugünün teknolojisi ile bile mümkün değildir. Mesela turbo sistemi ile çalışan son model ve motoru 1600 cc hacmindeki Opel Insignia otomobil 180 beygir gücündedir.

Gene turbo sistemi ile çalışan son model ve motoru 1800 cc hacmindeki Mercedes 200 E otomobil 170 beygir gücündedir.

Otomobillerin az benzin yakması ve çabuk hızlanması istendiğinden otomobil motorları düşük silindir hacmiyle yüksek güç üretecek şekilde yapılırlar. 2009 yılında son model ve en gelişmiş otomobiller bile 1600 cc motor hacmi ile 225 beygir gücü üretecek performansı yakalayamamışken 1950’li yıllarda bu performansı traktörlerin yakalaması bana mümkün görünmüyor.”

Türk Traktör’ün bir bayiini aradım, gerçekten de bunun mümkün olmadığını söylediler. 1950’lerde Amerika’dan, İngiltere’den gelen ve büyük olay olan traktörlerin beygir gücü en fazla 25 ile 40 arasında olurmuş ki, bu da çok büyük bir heyecan yaratırmış.

Dikkatli okurları hesaba katın derim artık ben.

Telesiyej/TARAF

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar