MEDYA KÖŞESİ

Hangi yazar ilk kez bir cenazeden etkilendi?

Medyanın ilgiyle takip edilen yazarlarından biri, bugün köşesinde ilk defa bir cenaze beni etkiledi diye yazdı. İşte o yazı....

Hangi yazar ilk kez bir cenazeden etkilendi?
"İlk defa bir cenaze beni etkiledi. Ve bunda Türkçe'nin rolü büyüktü." diyen Akşam gazetesi yazarı Oray Eğin, "İslamiyet değil, hiçbir dine yakınlık duymadım. Ama her dinin bir kültür olarak ritüelleri her zaman hoşuma gitti, her zaman takip etmek, hatta bir parçası olmak istedim." diye başladığı yazısında İlhan Selçuk'un Hacıbektaş'taki cenaze töreni için çok ilginç bir yazı kaleme aldı...

"Türkiye'de belli bir kesimin yıllarca din olgusu yokmuş gibi redle büyütülmelerinin çarpıklığını gördüm. Sonuçta, hayatının merkezine dini koyanlarla dini tümden reddeden kesimin çatışması bu topraklardaki temel problemlerden biri değil mi?

Geçen hafta Hacıbektaş'ta İlhan Selçuk'un cenazesini takip ederken bu sorular yeniden aklıma geldi.

Son yıllarda pek çok cenazeye katıldım. Tanıdığın insan sayısıyla doğru orantılı olarak katıldığın cenaze sayısı da belirleniyor.

Katıldığım pek çok cenaze töreni bana duygusuz, zorlama ve kaotik geldi. Hemen hemen hiçbir cenazede ölüye saygı duyulduğunu, yaşamına yakışacak şekilde uğurlandığını, gerçek anlamda anıldığını görmedim.

İlhan Selçuk'un cenazesi bir istisnaydı. Alıştığımız gibi okunan birkaç dua ve 'Nasıl bilirdiniz, hakkınızı helal ediyor musunuz' gibi sorularla geçiştirilmedi.

Aksine bir törene, gerçek anlamda bir anmaya dönüştü. Kiliselerde gördüğümüz şekilde.


Oray Eğin'in yazısının tamamını okuyabilirsiniz.

Yorumlar