MEDYA KÖŞESİ

Hangi dizi kahramanı gençliğin rol modeli?

Ali Ayüboğlu köşesinde önemli bir arastırmanın sonuçlarını paylaşmış okurlarıyla. İşte gençlerin kendilerine örnek aldıkları ünlü isimler...

Hangi dizi kahramanı gençliğin rol modeli?

2010 Türkiye’sinde 15-35 yaş grubundaki erkeklerin rol modeli Kenan İmirzalıoğlu, kadınların örnek aldığı ünlü kadın ise Seda Sayan. Milliyet gazetesinin TV yazarı Ali Ayüboğlu köşesinde önemli bir arastırmanın sonuçlarını paylaşmış okurlarıyla.

Yeni bir araştırma bu. 13 Eylül 2010 ile 8 Ekim 2010 tarihleri arasında yapıldı. Ipsos KMG’nin MediaCat için 12 ilde yaptığı araştırmada yanıtı aranan soru şuydu: “En beğendiğiniz, davranışlarını kendinize örnek aldığınız ünlü kim?”

15-35 yaş grubundaki 716 kişinin yanıtları ilginç bir ‘rol model’ tablosunu ortaya koydu.
Rol Model 2010 ile Rol Model 2009 listesi şunu gösteriyor ki, 15-35 yaş arasındaki insanların örnek aldıkları ünlüler, yıllara göre değişiyor. Ipsos KMG’nin, araştırmanın sonuna şöyle bir not düştüğünü de belirteyim: “Kadınlar arasında kadın ünlülün, erkekler arasında ise erkek ünlünün örnek alındığı görülmektedir.” Bu da demek oluyor ki, 2010 Türkiye’sinde 15-35 yaş grubundaki erkeklerin rol modeli Kenan İmirzalıoğlu, kadınların örnek aldığı ünlü kadın ise Seda Sayan.

Kenan’dan sonra ‘Orhan Baba’
Kenan İmirzalıoğlu, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en çok örnek alınan ünlü. İmirzalıoğlu, düşüşte, ama yine zirvede. 2009’da ikinci olan Gülben Ergen 2010’da altı puan kayıpla altıncı, 2009’un üçüncüsü Beyaz, beş puan kayıpla 2010’un yedincisi, geçen yıl dördüncü sırada olan Cem Yılmaz, 2010’a altı puan kayıpla girdi ve 11’inci sıraya, Necati Şaşmaz beşincilikten 15’inci sıraya, Ebru Gündeş de sekizincilikten 17’inciliğe düştü.

Geçen yıl listede 16’ncı sırada yer alan bir diğer dizi yıldızı Kıvanç Tatlıtuğ, bu yıl ilk 20’ye giremedi. Oktay Kaynarca, Uğur Işılak ve Yılmaz Erdoğan da, Tatlıtuğ gibi 2010’da liste dışı kalan ünlüler oldu.

Müge Anlı’dan sürpriz atak
İkbal Gürpınar da öyle. Geçen yıl 15’inci sıradaydı, bu yıl o da ‘rol model’ olmaktan çıktı. Geçen yıl örnek alınan ünlüler arasında olmayan Müge Anlı, büyük bir çıkışla 2010’un listesine 10’uncu sıradan girdi. 2009’da gençlerin örnek aldığı 20 insan arasında olmayan Atatürk, GS’lı Arda Turan, Hülya Avşar, Tuğba Büyüküstün, Cüneyt Arkın ve Tarkan da bu yıl listeye girdi. 2009 ve 2010 yılları karşılaştırıldığında insanların rol model olarak gördükleri Recep Tayyip Erdoğan, İbrahim Tatlıses ile Türkan Şoray’daki yükseliş de dikkat çekici.

 


Hangi yaş grubu kimi ‘rol model’ alıyor?


iNSANLAR, ÜNLÜLERi NiYE ÖRNEK ALIYOR?

Anket için görüşülenlerden yüzde 51’i hiçbir ünlünün davranışını kendine örnek almadığını söyledi.

Ancak ankete katılanların yüzde 49’unun bir ‘rol modeli’, insanların ünlüleri örnek almasının da sebepleri vardı. Araştırma, bu sebepleri ve yüzdelerini şöyle sıraladı.

1. İşinde başarılı, yetenekli, uzman, kaliteli güzel iş yapıyor, yaptığı işleri seviyorum. (%20)
2. Olgun, ağırbaşlı, nerede nasıl davranacağını biliyor, hanımefendi, beyefendi. (%19)
3.  Kaliteli, düzgün, seviyeli, örnek bir insan, kişiliği düzgün, hareketlerini, karakterini seviyorum. (%14)
4.  Dürüst, gerçekçi, doğal, samimi inandırıcı. (% 13)
5.  Gündemde değil, göz önünde değil, medyatik değil, polemiklere girmiyor, işinde gücünde. (%6)
6. Konuşma tarzını seviyorum. (%6)
7.  Bakımlı, güzel, yakışıklı, karizmatik, çekici. (%6)
8.  Komik, esprili, neşeli. (%5)
9.  Dobra, açık sözlü, harbi, delikanlı, mert. (%5)
10. Tatlı, sevimli, sempatik, cana yakın, sıcak, güler yüzlü. (%5)

ÇOK OKUNANLAR