POLEMİK

Haluk Şahin'den Eyüp Can'a sert yanıt!

Radikal gazetesinin yeni genel yayın yönetmeni Eyüp Can'ın gazeteden kovduğu Haluk Şahin, Can'ın köşe yazarlığı öldü iddiasına sert bir yanıt verdi.

Haluk Şahin'den Eyüp Can'a sert yanıt!
GAZETECİLER.COM (ÖZEL) Radikal ile Referans gazetelerinin birleştirilmesi kararının ardından her iki gazetenin de Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenen Eyüp Can, cumartesi günü Hürriyet'teki köşesinden köşe yazarlığının öldüğünü ilan etmişti.

31 Ağustos günü 15 yıl köşe yazarlığı yaptığı Radikal'deki işine telefon ile son verilen İletişim Profesörü Haluk Şahin, bugün kişisel blog sitesinde "Köşe Yazarı Öldü Mü?" başlıklı bir yazı ile Eyüp Can'ın iddiasını değerlendirdi ve ilginç bir analiz yaptı.

"KAFASI KARIŞIK, ELİNDE YETERLİ BİLGİ YOK AMA..."

"Hürriyet köşe yazarı Eyüp Can'ın 9 Ekim 2010 günü Hürriyet'te yayınlanan köşe yazısına seçtiği başlık çok provokatif: "Köşe yazarı öldü, yaşasın sokak yazarı".

Can, bir ay kadar önce, Radikal'de köşe yazılarıma niçin son verdiğini de böyle açıklamıştı:

"Geleneksel köşe yazarlığına inanmıyorum. Artık köşe yazarları haberin içine girecek, oradan yazacak. Siz, fikir açıklayan köşe yazarlarındansınız. (O yüzden sizi istemiyorum.) "

Tam 40 yıldır bu konular üzerine akıl yoran bir akademisyen ve meslek mensubu olarak Can'ın söyledikleri üzerinde düşününce şu sonuca vardım: Galiba Eyüp Can'ın kafası biraz karışık, elinde yeterli bilgi yok ama, büyük şeyler söylüyor. Buna "ahkam kesmek" derler."

TUTARSIZLIĞI BİLE GÖREMİYOR

"Eyüp Can bu ahkamı nereden kesiyor? "Masa başından ahkam kesmeye karşı çıkan" köşe yazısında kesiyor. Buradaki tutarsızlığı bile göremiyor.

İnsan biraz bekler, yeni Radikal'de yazmaya başlayınca, sahaya çıkıp yurttaşlarla ve yazarlarla uzun uzun konuştuktan sonra sokaktan yazar değil mi!

Hala "konvansiyonel" köşe yazısından medet ummak ne oluyor!"

"KÖŞE YAZARLIĞI ÖLMEDİ!"

Gelelim işin özüne: Hayır, köşe yazarı ölmedi; iyi köşe yazarına, yani dürüst, bilgili, kalemi işlek, duyarlı yorumcuya ihtiyaç her zamankinden daha fazla. Dünyada da öyle, Türkiye'de de öyle. Son bir ay içinde mesleğin içinden ve dışından aldığım yüzlerce mesaj bu görüşümü destekliyor.

Bu türden yorum ve analiz yazılarının (haber değil!) bir kısmı bloglara ve sosyal medyalara hicret ediyor olabilir, ama ihtiyaç her zamankinden daha büyük. Üretim de öyle olacak.

Farklı yataklardan da olsa aynı su akacak.


Haluk Şahin'in "bugün yurttaş, en çok, namuslu, bilgili, cesur, iyi yazan yorumculara ihtiyaç duyuyor. "Köşe yazarı" ölmedi, "sokak yazarı" ona malzeme topluyor!" diyerek bitirdiği yazısının tamamını iseokuyabilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR