MEDYA KÖŞESİ

Hadi Özışık Söz Sende'de konuştu...

İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık'ın konuk olduğu Balçiçek İlter'le Söz Sende'de programa duygusal anlar damga vurdu...

Hadi Özışık Söz Sende'de konuştu...
GAZETECİLER.COM
İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık, Habertürk ekranlarında yayınlanan Balçiçek İlter'le Söz Sende'nin konuğu oldu. Gazeteciliğe adım attığı günden İnternethaber.com'un 12. yılına uzanan meslek hayatının dönüm noktalarını anlatan Özışık, internet medyasının sorunları ve geleceğini de yorumladı.

CANLI YAYINDA DUYGUSAL ANLAR...

Gazeteciliğe Lise son sınıftaki bir öğretmeni tarafından yönlendirildiğini söyleyen Özışık 28 Şubat'tan Star Gazetesi yazarlığına, İnternerhaber yayın grubunun öyküsüne uzanan süreci paylaştı. 28 Şubat'ta işsiz kaldığı dönemde yaşadığı zorlukları anlatan Özışık canlı yayında duygusal anlar yaşadı. Kanser tanısıyla tedavi gördüğü dönemde yaşadıklarını paylaşan Hadi Özışık gözyaşlarını tutmakta güçlük çekti.

"GAZETECİLİK SERÜVENİ LİSE SON SINIFTAKİ BİR KOMPOZİSYONLA BAŞLADI"

"Karsta lisedeyken bir öğretmenim keşfetti beni aslında. Kompozisyon sınavında son 5 dakikada yazıp verdiğim metni çok beğendi ve sen gazeteci olmalısın dedi. lise son sınıfta 17-18 yaşlarındaydım. Sonra Kars'ta yerel bir gazetede başladım gazeteciliğe. Türkiye gazetesinde ise profesyonel olarak mesleğe adım attım. İlk haberim manşete çıkınca da çok heyacan duymuştum. İstanbul'da polis-adliye muhabirliği yaptım uzun süre. Ama Kars'ta bir trafik kazasının haberini yapmıştım ki hiç unutamam. Kaza yerinin fotoğraflarını çekerken ağladığımı hatırlıyorum. Ben bugün haber yapabiliyorsam bunu polis-adliye muhabirliğine borçluyum. O zaman Günaydın gazetesinde fotoğraf çok önemliydi. Şimdikinden farklı olarak çok önemliydi ve bir başka muhabire kendi çektiğin fotoğrafı vermek sözkonusu bile olmazdı. Artık herkes maille birbirine gönderir oldu ve aynı fotoğraflar dönüyor her yerde."

"28 ŞUBAT SÜRECİNDE GAZETENİN KESKİN MUHALİF TAVRI SONUCU 3 YIL İŞSİZ KALDIM"

"Ankara'ya gittim sonra Yeni Günaydın gazetesinde Ankara Haber Müdürü oldum. 28 Şubat süreciydi ve çok sert muhalefet yapıyordu gazete. O nedenle çok sıkıntı çektim. Demirel bile dava açtı. Bir televizyonda görev aldım ama devreye girip onu oradan gönderin dediler ve gönderdiler. 3 yıl boyunca işsiz kaldım.

"HADİ SEN ÇOK POLİTİZE OLDUN DİYEREK YARDIMCI OLAMAM DEDİ"

Bir televizyon kanalında yönetici olan bir büyüğümüze gittim "ağabey iş lazım bana" dedim ama "Hadi sen çok politize oldun yardımcı olamam" dedi. Sonra kitap yazmaya karar verdim. Tabii para da yok, çocukları servisten aldım, çok zordu, acı çekiyordum açıkçası... Kitap yazmak için bir arkadaşımdan bilgisayar istedim..."

"KANSER TEŞHİSİ KONULUNCA TEK DÜŞÜNDÜĞÜM ÇOCUKLARIMIN GELECEĞİ OLDU"

"Ben ve kardeşim başladık İnternethaber'e ve 16 dolarla yola çıktık. O dönem en zor ve unutamadığım olay ise şudu... Doktora gittim ve yüzümdeki bir şişlik için tahlil yaptılar. Hemşire bir arkadaşım vardı ve benim için konuşurlarken kanser dediklerini duydum. En sonunda Nurettin Sözen'in de içinde olduğu bir doktor grubu kontrol etti ve alacağız dediler. Artık çocuklarımı geleceğe hazırlamak dışında bir isteğim kalmamıştı. Daha yakınlaştım çocuklarıma, kızıma sarılıyordum sürekli yani... Sonra bir kontrolde genç bir doktor sıradan bir kontrolde kanser olmadığımı ortaya çıkardı. Kızımı aradım ve ölmeyeceğimi söyledim. Yeniden hayata dönüyorsunuz..."

"O TRAFİK KAZASINDA ÖLÜMDEN DÖNDÜM VE 'BU ARABADAN SAĞ ÇIKTIM' DİYE TWEET ATTIM"

Özışık, geçtiğimiz kış geçirdiği trafik kazasında yaşadıklarını da Balçiçek İlter'in sorusu üzerine anlattı.

"Benim annemin babamın çok duası vardır benim üzerimde. Ben onların sayesinde atlattım her zorluğu... Mesela anneme maaş bağlamışım ve bunu elden teslim ettiğimde ayrı bir mutlu oluyorum. o kazada ise üç takla attım ve süründüm arabayla. Sonra çocuğun biri kapıyı açtı. Oğlumu aradım durumu anlattım gel al dedim. Arabayı görünce şoke oldum tabii. Tweet attım zaten bu arabadan sağ çıktım diye"

İNTERNETHABER'İN DEĞERİ ŞU ANDA PİYASA ÖLÇÜLERİNE GÖRE 50 MİLYON DOLAR

"Ben kardeşimle beraber yola çıktım. Süleyman Özışık'la... Beraber çalışıyoruz hala. Ben kitap yazdım... Teknik olarak da bilmiyorum o dönem tabi ki. İnternet ortamında gazetecilik değil tasarım yapmayı düşünüyorduk aslında. Ama gazetecilik içimize işlemiş ya... İnternette gazetecilik yapabilir miyim diye düşündüm. Domain aradım epey... İlk başta internet.com'u bile düşündüm. Sonra internetnews sitesini görünce internethaber'i aldım. O zaman da gazete mantığıyla yapıyoruz. Geceden girip hazırlıyoruz gazete gibi gündü 3'te çıkıyoruz. İki kişi başladık şu anda ise 60 kişi çalışıyor...

Peki sitenin değeri nedir şu anda?

Maçkolik diye bi site var mesela. Yüzde 49'u 40 milyon TL'ye satıldı. Bizim sitemizin değeri şu anda okuyucu gücüyle geliriyle hesaplandığında 50 milyon dolar civarında ediyor...

STAR GAZETESİNDEN AYRILMAM BENİN İÇİN ÇOK FAYDALI OLDU ASLINDA

Köşe yazarlığın sürecinde de bazı sorunlar yaşadın...

"Star gazetesinde yazıyordum. Gazeteciler.com ve internethaber'de yapılan her iş benden biliniyordu o zaman. Bu da gazete üzerinden sorun olabiliyordu. Mustafa Karaalioğlu da bana 'Hadi biraz ara verelim' dedi. Ben de bunun ne anlama geldiğini biliyorum tabi. İşte en son Ayşenur Arslan'a ara ver dediler... Bunun için Mustafa ben veda edeyim böyle ara verelim demenin ne olduğunu biliyorum dedim. Ama benim Star'dan ayrılmam çok işime yaradı. Çünkü Star'dan faydalanıyor diyenler oluyordu mesela. Ama İnternethaber, Star'dan daha büyük bir kere nasıl faydalanayım. Bir de Star'da yazdığım için "yandaş" deniyordu. Ayrılınca İnternethaber açısından bu yaftadan sıyrılmış oldum. "

"İNTERNET MEDYASI DERNEĞİ 200 ÜYE SİTEYLE ÖNEMLİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜDÜR"

"İnternet medyasının sorunları devam ediyor, hala karanlık köşelerde tetikçilik yapanlar da var. murat Mercan bize ilk olarak tavsiyede bulundu. Arkadaşlar böyle olmaz gidin derneğinizi kurun öyle gelin böyle olmaz dedi. O zaman utandık da hatta... Sonra derneğimizi kurduk. Belli ölçülere sahip olan sitelerin üyeliği var. İnsan çalıştıran, künyesi adresi belli olan 200'den fazla üyesi var. Bir sivil toplum örgütüyüz aslında."

İNTERNET MEDTYASI HALA GAZETECİDEN SAYILMIYOR AMA YASAMIZ ÇIKMAK ÜZERE


"Bende sarı basın kartı var benimle çalışan arkadaşlarımın hiç birinde yok. Gazeteci sayılmıyorlar... Ama şu anda yasa hazırlanmış durumda. Bu dönemde geçmese de diğer döneme yetişecek. Biz de gazeteci sayılacağız. İnternet siteleri de gazeteler gibi basın ilan kurumu'nda reklam, ilan alacak. Bizim için sarı basın kartı değil önemli olan. Başbakan'ı, meclisi takip edemiyoruz. Aslında basın kartıyla insan çalıştırmak bizim için daha külfetli ama biz buna razıyız. Bülent Arınç'a buradan teşekkür etmek istiyorum. Biz çok zorluk yaşadık bu konuda. İnternet alt komisyonundaki milletvekilinin kendi mail adresini bilmediğine tanık olduk. @ işaretinin ifadesi olan"et"i kasaptaki et sanan milletvekilleri gördük..."

İNSANA YATIRIM YAPARAK BÜYÜMEK, ANADOLU'YA AÇILMAK İSTİYORUZ

Kars'taki o yerel gazeteden bugünkü 50 milyon dolarlık bir sitenin sahibi olacağını düşünmüş müydün?

"Hayır düşünmedim ama çok iyi bir gazeteci olacağımı biliyordum. Bundan sonra da işimizde insana yatırım yaparak Anadolu'da büyümek istiyoruz..."



ÇOK OKUNANLAR