MEDYA KÖŞESİ

Habertürk'te gece boyu aşk konuşuldu...

Günseli Kato, Cem Mumcu, Pelin Batu, Cemil İpekçi ve Esra Elönü'nün yorumcu olarak yer aldığı programda gece boyu aşk konuşuldu.

Habertürk'te gece boyu aşk konuşuldu...

Programın moderatörü Ceren Akdağ Şahin'in hazırladığı 'Kime Göre Neye Göre'de " Aşk nedir? Aşk, tarihten bugüne mitolojide, resimde, edebiyatta, sinemada nasıl anlatılıyor?" sorularına yanıt aradı. Günseli Kato, Cem Mumcu, Pelin Batu, Cemil İpekçi ve Esra Elönü'nün yorumcu olarak yer aldığı programda gece boyu aşk konuşuldu.

ELÖNÜ: AŞK PATOLOJİK BİR ŞEY
İPEKÇİ: İNSANOĞLUNUN KENDİSİ PATOLOJİK
MUMCU: AŞK PATOLOJİKSE HER ŞEY PATOLOJİK

"Aşk nedir?" sorusuyla başlayan programda Esra Elönü aşkla patoloji arasında bir bağlantı kurarken diğer yorumcular buna karşı çıktı:

Esra Elönü: "Aşkın patolojik bir vaka olduğunu düşünüyorum, hastalıklı bir şey. Sevgi bana göre daha yüce bir şey."

Cem Mumcu: "İnsanların ölmeyeceklerine inandığı bir çağda yaşıyoruz, bir ölümsüzlük pazarı var. Kayıp duygunuz yoksa ve ölümlülükle barışmadıysanız aşka dair ciddi sorunlar yaşarsınız. Aşk bence patolojik değildir. Aşk patolojikse şiir de patolojiktir, sanatın bütün halleri de. O zaman etrafta dokunacak insan kalmaz."

Cemil İpekçi: "Ben insanoğlunun kendisinin patolojik olduğunu kabul ediyorum. Herkes farklı farklı hasta."

MUMCU: RİSK OLMAZSA AŞK OLMAZ, KAYBETME KORKUSU GEREKLİ

Cem Mumcu aşkı riskle ilişkilendirerek ve "Monica Belluci ile birlikte olsam bile, kaybetme ihtimalim olmaz ise dışarı çıkıp onun yarısı kadar bile güzel olmayan kadınlara bakarım. Risk olmazsa aşk olmaz" dedi:

"İnsanoğlu kayba yakın deneyimlerde aşka yakın olur. İnsanoğlu ölüme yakın deneyimlerinde büyük aşklar yaşar. Risklerimiz, kayıp duygularımız, rakipler olduğu için bir şeyler için çabalıyoruz. Onu kaybedeceğime dair bir risk hep olmak zorunda. İlişkisi iyi gitmeyen çiftler ağır kavgalardan sonra çok iyi sevişirler. Kayıp duygusunu
alırsak aşk kalmaz. Aşk sırasında kişi narsizmini libidosundan alır, başka birine yatırır. Kişinin özseverliği aşk sırasında azalır. Bugün biz bundan çok korkuyoruz."

ELÖNÜ: AŞK, BİR MÜLK EDİNME İLİŞKİSİ

Programın en başında aşka inanmadığını söyleyen Esra Elönü bu düşüncesini şöyle açıkladı:

"Aşkta tamamen bir mülk edinme ilişkisi var. Sahiplenme, kendine çekme... Ben aşkta adalet göremiyorum. Eşitlik tamamen bozuluyor. Tamamen birbirini tüketen bir ilişki cinsi. Gerçek aşk talep etmez."

AŞIK OLDUĞUMUZDA VÜCUDUMUZDA NELER OLUYOR?

Cem Mumcu aşkın kimyasını ve vücutta neler yaptığını, muhakeme yeteneğini nasıl bozduğunu stüdyodaki tahtaya çizerek açıkladı:

MUMCU: ERKEKLER AĞIR DERECEDE KORKAK
İPEKÇİ: BU ADAMLARIN SUÇU DEĞİL

Konu, aşkta kadınlar ve erkekler arasındaki farka gelince Cem Mumcu erkeklerin ağır derecede korkak olduğunu söyledi:

"Erkek dediğin şeyin korkusuz olması beklenir ama bu çağda erkekler ilişkiye girdiği anda aşka düşmektense "Ya bir gün istemezsem? Gidemezsem?" diye korkmaya başlıyorlar. Aşka bile düşemiyorlar. Başka olasılıkları yitirecekleri korkusunu yaşıyorlar. Aşkın içinde olmayı başka olasılıkları yitirme olarak görüp işin hep kenarında duruyorlar.
Kadınlar sabit bir ilişkiye daha açık ama erkekler korkuyor. 'Bu yoldan da gidebilirim bu yoldan da gidebilirim, iyisi mi bir kavşakta da durayım, arada birini ellerim' durumu var"

Cemil İpekçi "Adamlar oraya gelmişse bu adamların suçu değil sadece. Erkekler kendi kendilerine mi korkak oldular?" diyerek karşı çıktı.

Esra Elönü de erkeklerin aşkı cinsellik olarak gördüğünü söyledi ve ekledi: "Her durumda kullanılan kadın oluyor. Ben bu adaletsizliğe karşıyım."

ELÖNÜ: ÇOKEŞLİLİK TERBİYESİZLİKTİR
İPEKÇİ: KADINLAR MASUM DEĞİL
BATU: ERKEKLER DE AŞKI ARIYOR

Esra Elönü: "Erkek "Evliyim ama bir tane daha alacağım" diyor. Kadının hakkı nereye gidiyor? Aşk nereye gidiyor? Bu bana göre terbiyesizlik."

Cemil İpekçi bunda kadınların da payı olduğunu söyledi: "Kadın da adamı iki dakikada boşuyor. Anneannelerimiz böyle değildi. Kadın masum mu kaldı, hiç mi değişmedi?Bugün ne kadınlar kadın, ne de erkekler erkek. Erkekler çok değişmedi ama kadınlar çok değişti. Erkek korkuyorsa hakkı var."

Bunun üzerine Elönü "Aşkı derinlikli olarak yaşayan cinsiyet kadındır, aşkı çok yüzeysel, pespayece kullananlar da erkeklerdir." deyince Pelin Batu buna katılmadığını söyleyerek kendi çevresinden örnek verdi:

"Kadın da aldatıyor, erkek de. Benim bir sürü erkek arkadaşım var, hepsi aşık olmak istiyor ama korkuyorlar. Kadınlar daha korkusuzca davranıyor ama aslında erkekler de özlem içinde. Ama erteleme halindeler."

AŞKTA TAKTİKLER İŞE YARAR MI?

Programın moderatörü Ceren Akdağ Şahin Alain de Botton'un "En cazibeli olanlar ne onları hemen öpmemize izin verenler ne de asla öpmemize izin vermeyenler değil, bu ikisi arasında cilveleşenlerdir." Sözüne atıfta bulununca Cemil İpekçi hariç herkes karşı çıktı.

Pelin Batu "Formülle aşk olmaz" derken, Günseli Kato bu taktikleri izleyenlerin cahil olduğunu söyledi. Cem Mumcu "O taktikler işe yarasaydı bugün herkes aşk içinde olurdu" deyince Cemil İpekçi "Yüzyıllardır kadınlar ve erkekler bazı taktiklerde ağa düşer. Ben kaçan kovalanır lafına inanıyorum. Hangi kadın erkeğe yüz vermez ise çirkin de olsa adamın aklına takılır."

BATU: AŞK OLMADAN DA SEKS OLUR
MUMCU: AŞIK OLUP SEVİŞMEDEN ÖLMEMELİ
ELÖNÜ: SEVGİ OLURSA CİNSELLİĞE GEREK YOK

Aşk ve cinsellik konusuna gelince yorumcuların görüşleri birbirinden renkliydi:

Pelin Batu "Aşkın içinde cinsellik tabii ki var ama aşk olmadan da seks olur. Sevişilir ama aynı zevk olmaz." Dedi, Cem Mumcu da aynı görüşteydi:
"Aşık olup sevişmeden ölmemeli insan, asıl sevişmek öyle bir şey."

Cemil İpekçi: "Seks bedeni bir ihtiyaç, güzel bir seks için çok fazla aşık olmak gerekmiyor. En büyük hata, seksi sevgiyle birleştirmek."

Esra Elönü ise cinsel anlamda iktidarsız bir erkekle kadının ilişkisinin nasıl süreceğini, aşkın nasıl yeteceğini sordu:

"Aşk geçicidir. Sevgi olursa o ilişki yürür. Cinsellik olmadan o ilişkiyi yürütecek tek şey sevgidir, aşk değildir. Kadın erkeğin iktidarsızlığını sineye çekebilir ama erkek çeker gider. Herkes aşktan yakınıyor, aşkı bir şey zannediyorlar. İnsani olan şey bana göre sevgi."

AŞK OLMAYINCA NE OLUR?

Programın sonunda Ceren Akdağ Şahin, gece boyu twitter kullanıcılarının görüşlerini yazdığı #AskOlmayinca hashtag'ini yorumculara yöneltti, "Aşk olmayınca ne olur?" dedi ve yine renkli yanıtlar aldı:

Esra Elönü: Kadınlar daha uzun yaşardı! Cemil İpekçi: Aşksız yaşayan insanlara sadece üzülüyorum!
Pelin Batu: Aşk olmasaydı merhamet olmazdı.
Günseli Kato: Aşk olmasaydı kainat olmazdı. Her şey aşka bağlı.

ÇOK OKUNANLAR