Haberin aslı başkaymış! BBC Türkçe’nin “geçinememe” yalanı
Türkiye yazarı Cem Küçük, BBC Türkçe'nin 'Geçinemeyenler' haberini Sabah gazetesinin merak edip araştırdığını ve olayın aslının BBC Türkçe'nin anlattığı gibi olmadığının ortaya çıktığını söyledi.
Türkiye yazarı Cem Küçük, BBC Türkçe'nin 'Geçinemeyenler' haberini köşesine taşıdı. Haberin başlığını görünce geçinemeyen insanların hikayesinin merak edildiğini söyleyen Küçük, haberin aslının BBC Türkçe'nin anlattığı gibi olmadığını ve son bölümünde algı operasyonları yapıldığını söyledi.
BBC Türkçe’nin “geçinememe” yalanı
BBC Türkçe “Geçinemeyenler” diye bir haber yapmış. Olabilir, yapılabilir. Böyle bir haber başlığı görünce gerçekten geçinemeyen insanların hikâyesini görmek istiyorsunuz. Merak ediyorsunuz.
Sabah gazetesi bu konuyu merak etmiş ve araştırmış. Ancak gerçek BBC Türkçe’nin anlattığı gibi değilmiş. Çünkü bu haberlerde aileler ile röportaj yapılırken ekonomik koşulların kötü hâli altı çizilerek vurgulanıyor. Ancak bu ailelerin gerçekte pek de maddi durumları kötü gibi durmuyor. Hatta şatafatlı hayatı olanlar bile var.
BBC Türkçe’nin son bölümünde ise fena hâlde algı operasyonları yapılıyor. Akıllara acaba bu işin arkasında kim var sorusu gündeme geldi. İstanbul'un Sultangazi ilçesinde yaşadığı iddia edilen Fatma Çetinkaya ile bir röportaj yapılmış. Çetinkaya kendisini ev ve iş yerlerinde temizlik işçisi olarak tanıtıyor.
İnsan önce üzülüyor. Gerçekten de temizlik işçileri geçinmekte zorlanabilir. Ancak Fatma Çetinkaya’nın sosyal medyasına baktığımızda gerçek çok farklı. Fatma Hanım’ın gözünde pahalı gözlükler, üstünde takılar var.
Farklı mekânlarda yenen yemekler var. Yemek masaları da gösterişli. Hiç temizlik işçisi gibi görünmüyor Fatma Hanım. Hepsini geçtim, kızının kınasını teknede yapmış. Şatafatlı sofralar var. Teknede kına yapacaksın, farklı şık kıyafetlerin olacak ama geçinemiyorum diyeceksin.
BBC Türkçe bizi keklemiş, onu anladık. Peki ama niye böyle bir yalana ihtiyaç duymuşlar? Fatma Çetinkaya gerçekte kim? Onun da araştırılması lazım.