MEDYA KÖŞESİ

Haberi görmeyince yok hükmünde mi oluyor?

Bu medya, Başbakan'ın mesajını "emir" telakki edip Beytüşşebap saldırısını yokluğa mahkum etse ve hiç görmeseydi, o eylem hiç olmamış mı olacaktı?

Haberi görmeyince yok hükmünde mi oluyor?
GAZETECİLER.COM - Milliyet yazarı Kadri Gürsel köşesinde Başbakan'a canlı yayında soru soran gazetecileri çok sert bir dille eleştirdi: "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen cuma bir TV kanalında, ona soru sorarmış gibi yaparken aslında konu soran gazeteci dekoru karşısında konuştu..."

Başbakan, terörizm, siyasal şiddet, PKK ve BDP konularında şunları söyledi:

"Bunlar ademe mahkum edilecek, görmezden gelinecek. Bunları ademe mahkum etmek durumundayız. Türk medyası teröre karşı birlikte hareket etmelidir. Amerikan medyası, Fransız, İngiliz medyası bak nasıl davranıyor. Hiç görmemek lazım. Bu, medyaya mesajdır."

Başbakan'ın bu konuşmasından iki gün sonra PKK Beytüşşebap'a saldırdı; 10 asker yaşamını yitirdi, bir o kadarı yaralandı. PKK'nın da bunun iki katı kayıp verdiği haber verildi.
Peki, ben ve siz bunların olduğunu nereden bildik?
Medya haber verdiği için...
Bu medya, Başbakan'ın mesajını "emir" telakki edip Beytüşşebap saldırısını "ademe" yani yokluğa mahkum etse ve hiç görmeseydi, o eylem hiç olmamış mı olacaktı?
Muhafazakar camianın çok sevdiği tabirle, PKK'nın Beytüşşebap eylemi ve o ölümler "yok hükmünde" mi sayılacaktı?
Başbakan'ın dillendirdiği mantığa göre evet.
(...) Bir an için PKK'nın Beytüşşebap baskınını 80'lerin başındaki askeri darbe koşullarında yaptığını varsayalım...
Ne olurdu?
Devlet tekelindeki radyo ve televizyon haberi vermezdi, devletin haber ajansı duyurmazdı, kapatılma tehdidi altındaki gazeteler yazmazdı... Tam da Erdoğan'ın bugün istediği gibi.
PKK eyleminin yaygın medyaya erişimi kesildiğinde, hareketin gücü ve devletin güçsüzlüğüne dair verilmek istenen klasik propaganda mesajının halk üzerindeki etkisi ilk anda yerel çapta hissedilirdi.
Batıdaki halkın meraklı kesimi olayı BBC radyosunun kısa dalga Türkçe kanalından öğrenirdi ve bu arada fısıltı gazetesi ülke genelinde faaliyete geçmiş olurdu...
Her neyse, Başbakan Erdoğan'ın "Bunlar ademe mahkum edilecek, görmezden gelinecek" derken hayal ettiği bir kapalı rejim fantezisidir.
Ama açık toplumu ve özgür medyayı savunan bizler için tam karşıtıdır, bir kabustur onun fantezisi.

 

ÇOK OKUNANLAR