MEDYA KÖŞESİ

Günün çok konuşulacak yazısı: Öcalan'a özgürlük

"Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi, Öcalan’a özgürlük meselesini gündeme getirmek ve onun üzerinden, anayasal garantiye alınmış bir barışı inşa etmek elzemdir."

Günün çok konuşulacak yazısı: Öcalan'a özgürlük
GAZETECİLER.COM -

"PKK lideri Abdullah Öcalan, İmralı'dan hükümet ve devlet yetkilileriyle gerçekleştirdiği müzakere sonucunda silahları susturmayı bir kez daha başardı. Uzun süredir ölüm haberlerinin gelmemesi, İmralı'da yürütülen müzakerelere Kandil'in tam destek vermesi sayesinde oldu.

Silahların susması, siyasete yol açılmasını sağladı ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylığını koydu. Bir Kürt siyasetçinin, Kürt kimliğini koruyarak cumhurbaşkanlığına aday olabilmesi, 10 yıl önce hayal edilebilecek bir durum değildi. Bugün gerçek oldu.

Yetmez ama evet diyebileceğimiz bir başka durum..."

Star gazetesindeki köşesini, Gülen ile ilgili attığı bir tweet mesajı yüzünden kaybedince, muhalif cephenin keskin bir kalemi haline gelen Ergun Babahan, köşesinde bir süredir kısık sesle konuşulan "Öcalan'a özgürlük" konusunu ilk kez yüksek sesle dile getiren isim oldu.

Babahan, T24'deki köşesinde "Öcalan'a özgürlüğü konuşma zamanı geldi ve geçiyor bile" başlıklı yazısına yukarıdaki satırlar ile başladı ve şöyle devam etti:

Ateşkes süreci, topluma çatışmasızlık ortamının değerini ve anlamını bir kez daha gösterdi. Medyanın ‘‘bebek katili’’ olarak damgalamaktan vazgeçtiği Öcalan’a yönelik toplumsal öfke azaldı. Şehit ailelerini barış sürecine karşı kışkırtan Ergenekoncu unsurlar sahneden silindi. Ayrıca Öcalan’ın tutuklanmasının üzerinden yaklaşık 15 sene geçti.

(...)

Kürtler, Öcalan’ın devletle yürüttüğü müzakerelere olur vererek barışın sağlanması konusunda önemli bir rol üstlendiler. Ancak, iktidarın kimi kararsız uygulamaları nedeniyle silahlı güçlerinin tamamını sınır dışına çekmediler ve hatta büyük olasılıkla bu güçleri takviye ettiler.

(...)

Böyle bir tabloda, seçime odaklı politikalarla Kürtleri uyutacağını sanmak, yarın daha büyük bir felaketin doğmasına neden olabilir ve Türkiye’yi hiç beklemediği maceralara sürükleyebilir.

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi, Öcalan’a özgürlük meselesini gündeme getirmek ve onun üzerinden, anayasal garantiye alınmış bir barışı inşa etmek elzemdir. Gerisi, ülkenin geleceği üzerine kumar oynamak olacaktır.


ÇOK OKUNANLAR