MEDYA KÖŞESİ

Google bu cezaya layık!

"Google özenle, Türkiye'de tüzel bir kişilik olmaktan kaçınıyor çünkü vergi kaçıran bir şirket..." İşte Semerci'nin bugünkü yazısı.

Google bu cezaya layık!
Habertürk yazarı Yavuz Semerci bugün Google'a getirilen ve dün sona erdirilen İP erişim yasağını değerlendiriyor ve şirketin İngiltere'de de benzer bir şekilde vergi denetimine tabi tutulduğunu hatırlatıyor.

İşte Semerci'nin bugünkü yazısından ana başlıklar:  

"Hatırladınız mı bilmem, geçen yıl sonu Google hakkında İngiltere vergi idaresinin inceleme başlattığını dile getiren bir yazı yayınlamıştım. Ve dünyanın en büyük arama motorunun Türkiye faaliyetlerini sorgulamıştım. O yazımın başlığı, "İrlanda'da şirket kurup vergi kaçırabilir miyim" idi.

Google'a erişimin zorlaştırılmasına yönelik tedbirlerin endişe yarattığını ve otoritelerce bazı sitelere getirilen ve getirilmeye çalışılan yasakları savunmak mümkün değil. Ancak hiçbir firmanın da hangi ad altında olursa olsun yasalara aykırı hareket etmesi ve rekabeti bozması da kabul edilemez.

Google özenle, Türkiye'de tüzel bir kişilik olmaktan kaçınıyor. Bu da anlaşılabilir. Ancak eğer Türk internet reklam pastasından ciddi pay alıyorsa, bu ülkede tüzel bir kişi olmak zorunda. (Yahoo için de durum budur ve vergisel açıdan incelenmelidir.) Tüzel kişilik olmadan reklam alan, reklam pazarlayanlar, rekabet ortamını bozuyor.

30 milyon dolarlık vergi cezasına neden çarptırıldığının detaylarını bilmiyorum. Bu ceza nasıl ve kimden tahsil edilecek göreceğiz. Bildiğim şey şudur: Google, vergi kaçıran bir şirkettir. Ve bu yöndeki endişelerimi geçen yıl açıklamış birisiyim."

"Eğer faaliyetinizin tümü bu ülkede gerçekleşiyor ve katma değeri bu ülkeden kazanıyorsanız, ülkeye olan borcunuzu da ödemek zorundasınız. Bu zorunluluğu hatırlatanlar haklıdır..." diyen Semerci'nin yazısının devamını okuyabilirsiniz.

Yorumlar