MEDYA KÖŞESİ

Gençliğe Hitabe'yi İnönü mü yazdı?

Radikal yazarı Oral Çalışlar, bu iddiasına Bülent Ecevit'in anlatımına dayandırıyor. Diyor ki;

Gençliğe Hitabe'yi İnönü mü yazdı?
GAZETECİLER.COM - Bildiğiniz gibi Gençliğe Hitabe de tartışma konusu. Bir kesim diyor ki bunu okullardan çıkaralım, Atatürk köşelerine koymaktan, çocuklarımıza ezberletmek vazgeçelim.

Biz bugün işin başka bir yönüne dikkatinizi çekeceğiz.
Atatürk'ün en önemli hitabı olarak okullarda ezberletilen Gençliğe Hitabe kim tarafından kaleme aldı?

"Elbetteki Atatürk, başka kim olabilir" dediğinizi duyar gibiyiz.
Ezberinizi bozacak bir yazıya hazırlıklı olun öyleyse...
Radikal yazarı Oral Çalışlar diyor ki;
"Gençliğe Hitabe'yi İsmet İnönü yazdı"

İddiasının dayanağı da eski Başbakanlarımızdan rahmetli Bülent Ecevit... Liderler Hapishanesi kitabında da vakti zamanında bu iddiayı yazdığını belirten Çalışlar, Ecevit'in, CHP Genel Sekreteri olduğu dönemde İnönü'ye en yakın kişi olduğunu anımsatıyor. Bunu da Ecevit'in şahsen İnönü'den dinlediğini söylüyor.

İNÖNÜ'YE YAZ GETİR DEDİ

Çalışlar, Ecevit'e dayandırdığı notlarındaki iddiayı şöyle aktarıyor;

"Atatürk hazırladığı Büyük Nutku yakın arkadaşı ismet İnönü'ye okuması ve fikirlerini söylemesi için izin vermiş. İsmet Paşa uzun konuşmayı okuyup bitirdikten sonra Atatürk'e iade etmiş. Atatürk'ün "Nasıl buldun" sorusuna, "Paşam çok güzel ancak sonunu gençliğe hitap ederek bitirmek faydalı olur" cevabını vermiş.

Atatürk de bunun üzerine, "O zaman sen yaz böyle bir bölüm, bakalım iyi olursa dediğin gibi yaparız" deyince, İsmet İnönü ünlü Nutuk'un sonundaki 'Gençliğe Hitabe' bölümünü kaleme almış...

ECEVİT ANLATMIŞ

Ecevit, İnönü ile anılarını anlatırken şunları söyledi: 'Kendisi bana bir keresinde böyle anlatmıştı. Aynı anısını Necdet Uğur'a da (dönemin Milli Eğitim Bakanı) anlatmış, o da bu olayı biliyormuş...'

Kişisel görüşümü belirtmem gerekirse, 'Gençliğe Hitabe' metninde Nutuk'un genel havasına aykırı bir şey görmediğimi, hatta tam tersine metnin Nutuk'u tamamladığım düşündüğümü söyleyebilirim. "

Yazının tamamı için tıklayın
ÇOK OKUNANLAR