ANALİZ

Gazeteler ölmüyor ama biz de yerimizde duruyoruz...

Genç nüfusu ile övünen, facebook, twitter gibi sosyal medya kanallarının kullanımında dünya sıralamasında başa yarışan Türkiye'nin seçimlere giden süreçte ...

Gazeteler ölmüyor ama biz de yerimizde duruyoruz...
Basılı gazeteler ölüyor mu? Dünya medyasında en çok konuşulan, tartışılan konu son bir kaç yıldır hiç şüphesiz "basılı gazeteler ölüyor mu?" oldu.

Bizdeki kötü örnekleri bir yana bırakırsak "gazeteciliğin ölmediği" her gün "gazeteci"lere ve "gazetecilik"e daha fazla ihtiyaç duyulduğu ortada.

Basılı gazeteler ise belli ki bir geleneğin temsilcisi hatta daha doğru şekilde söylersek bir alışkanlık olarak bir süre daha yaşayacaklar.

Ancak, akıllara "basılı gazeteler ölüyor" dedirten teknolojik gelişmelere hergün bir yenisi eklenirken, Buzzfeed, Snapchat ve hatta Facebook gibi yeni medya platformları her adımda gazetecilierin alanlarına el atmayı sürdürüyor.

Serdar Turgut'un bugün yazısında anlattığı gibi "18 ile 31 yaş grubu kategorinin en fazla etkilendiği akıllı telefon aplikasyonu olan Snapchat de habercilik işine ciddi biçimde el attı."

100 milyon kullanıcısı olan ve tamamen fotoğraf ve video paylaşımına, yani görsele odaklanmış bir mesajlaşma uygulaması olan Snapchat yeni olduğu kadar twitter ve facebook gibi uygulamalardan farklı özelliklere sahip.

İşleme mantığını şöyle özetlemek mümkün: Bir fotoğraf ya da video çekiyor, fotoğraf üzerine bir takım çizimler ekleyebiliyor, isterseniz bir de açıklama ekleyerek belirlediğiniz süre görüntülenebilmesi için listenizdeki kişi ya da kişilere gönderiyorsunuz. Gönderdiğiniz fotoğraf, mesajı alan tarafından belirlediğiniz süre boyunca (en fazla 10 saniye) görüntülenebiliyor ve hemen siliniyor, telefonuna kaydedilmiyor. Yani ortada kelimenin tam anlamıyla anlık ve kaydedilemez bir iletişim var.

Snapchat'in haber işine girmesi, gazeteciliğin alanını ciddi biçimde etkileyip değiştirecek bir gelişme...

Daha önce Discover sistemiyle önemli medya kuruluşlarının yazılarını, haberlerini aplikasyonu içinde vermeye başlamıştı.

Hatta Facebook, sahip olduğu pazar payını kaptırmamak için "instant articles" uygulamasını başlatmıştı.

Bütün bunlar olurken şimdi de Snapchat bir önemli adım daha attı. Amerika'daki başkanlık seçimlerini izlemek için ayrı bir birim ve sistem kurdu. CNN'in siyasi muhabiri Peter Hamby'yi transfer etti ve yeni bölümün başına getirdi.

Snapchat bundan böyle seçim kampanyası hakkında orijinal haber ve makale yayınlayacak. Siyaset ve siyesetçiler ile ilgisiz olduğu kabul edilen gençleri hedefleyen böyle bir adım doğal olarak tüm siyasileri heyecanlandırıyor.

Serdar Turgut'un da vurguladığı gibi, Amerika'da 2008 seçiminde medyanın parlayan yıldızları Politico ve Huffington Post olmuştu. 2012 seçiminde ise bu defa gündeme damgasını Buzzfeed vurmuştu. 2016 Seçimlerinde yıldızın Snapchat olması bekleniyor.

Snapchat de gençlere siyasi haber okutmayı başarırsa gücü çok daha fazla artacak orası kesin. Ama burada bize göre dikkat çekici  başka bir olgu var.

Genç nüfusu ile övünen, facebook, twitter gibi sosyal medya kanallarının kullanımında dünya sıralamasında başa yarışan Türkiye'nin seçimlere giden süreçte bırakın Snapchat gibi yeni keşifler yapmayı, var olan uygulamaları bile doğru dürüst kullanamadığını görünce insanın içi kelimenin tam adıyla cız ediyor. 

Büyük devlet olmak, nicel değil mental bir durum ise bizim büyük olabilmek için daha çok şey yapmamız gerekiyor gibi...

ÇOK OKUNANLAR