MEDYA KÖŞESİ

Gazeteler kapanıyor demokrasinin temellerine su yürüyor

"Kapanan her gazeteyle sadece düşünce ve ifade özgürlüğü ufkundan, çoğulculuk ebemkuşağından bir renk kaybolmuyor, ondan da önemlisi demokrasinin temellerine su yürüyor"

Gazeteler kapanıyor demokrasinin temellerine su yürüyor
GAZETECİLER.COM - Sabah gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, köşesinde dünyadaki ekonomik krizin medyada neden olduğu sıkıntının demokrasi krizine neden olduğunu yazdı.

"Kapanan her gazeteyle sadece düşünce ve ifade özgürlüğü ufkundan, çoğulculuk ebemkuşağından bir renk kaybolmuyor, ondan da önemlisi demokrasinin temellerine su yürüyor" diyen Şafak, bakın süreci nasıl yazdı:

Kepenk indiren yani iflas eden bazen sigorta grubu oluyor, bazen bir banka, bazen bir taşımacılık şirketi.
Bazen de bir gazete! Bir medya grubu!
Ve onların iflası da yine ruhsuz sözcüklerden kurulu cümlelerle bir bakkalın, bir konfeksiyoncunun, bir imalatçının batışı gibi "Rutin" haber olarak duyuruluyor.
Oysa kapanan her gazete ile o ülkenin düşünce ve ifade özgürlüğü ufkundan, çoğulculuk ebemkuşağından bir renk kayboluyor.

Kapanan gazeteler kervanına geçen hafta Fransa'nın bir zamanlar güçlü mü güçlü, etkin mi etkin olan ekonomi gazetesi "La Tribune" eklendi.
Daha doğrusu önümüzdeki ilkbaharda haftalık olarak yayınlanacak, günlük olarak ise internet ortamında, sitesinde devam edecek. "La Tribune"ün kapanmasıyla 115 gazeteci işsiz kaldı.
"La Tribune"den önce -bu köşede duyurmuştum- efsane "France Soir" gazetesi de rotatiflerini ebediyen durdurdu. O da artık internette varlığını sürdürmeye çalışıyor.

Krizlerin en ağırını yaşayan komşumuz Yunanistan'da medyanın durumu daha da vahim: "Apoyevmatini" ve "To Vima", 2010'da kapandı. "Elefterotipia" iflas etti edecek. Özel TV kanalı "Alter" aynı durumda. Yunan meslektaşlarımız daha şimdiden 4 bini aşkın kurban verdiler krize.
İspanya'da da durum kötü: "ADN" gazetesi kapandı, "Publico" pes etmek üzere.

İtalya da içler acısı: "Il Manifesto", "L'Unita", "Avvenire" başta olmak üzere 100 kadar gazete-dergi kapıya kilit vurma tehlikesiyle karşı karşıya. Ve de 4 bini aşkın meslektaşımız sokağa bırakılmak üzere.

Kapanan her gazeteyle sadece düşünce ve ifade özgürlüğü ufkundan, çoğulculuk ebemkuşağından bir renk kaybolmuyor, ondan da önemlisi demokrasinin temellerine su yürüyor.
ÇOK OKUNANLAR