MEDYA KÖŞESİ

Gazeteler geçer not aldı, ya TV'ler?

Hürriyet yazarı Vahap Munyar, gazetelerin domuz gribi ile ilgili haberleri veriş şeklini irdeledi.

Gazeteler geçer not aldı, ya TV'ler?

Hürriyet yazarı Vahap Munyar, gazetelerin domuz gribi ile ilgili haberleri veriş şeklini irdeledi. Gazete başlıklarını paniğe neden olmayacak şekilde verildiği için olumlu bulan Munyar, TV kanallarını eleştirdi.

İşte Munyar'ın yazısı: 

Domuz gribini hangi başlıkla duyurmak en doğru is olurdu

GEÇEN hafta cumartesi günü Şam'daki Dedeman Oteli'ndeyiz. Oteli işleten Dedeman olunca, odalardaki ekranlara yansıyan Türk kanallannın sayısı oldukça iyi. CNN Türk, Kanal D, Star TV, TRT 1 ve ATV'yi otel odasından izlemek mümkün...

Cumartesi sabahı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sembolik kurdele kesme töreni öncesinde "Türkiye'den haber var mı" merakıyla kanallan taradım. CNN Türk'te durdum: "Son dakika... Domuz gribi Türkiye'de..."

Habere göre, ABD'den yola çıkıp, Amsterdam üzerinden İstanbul, buradan da Irak'a gitmek üzere yola koyulan iki yolcu, 14 Mayıs'ta Atatürk Havalimanı'nda termal kameraya yakalanmış, "domuz gribi" şüphesiyle karantinaya alınmışlardı. Aynı uçaktaki yolculara ulaşılmak için harekete geçilmişti.

Olay 14 Mayıs'ta gerçekleşmiş, Sağlık Bakanlığı iki yolcunun "domuz gribi" olduğunun netleşmesi sonrasında, kamuoyuna duyurma kararı vermişti.

Lobiye indiğimde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la karşılaştım. Günay, haberin veriliş tarzına takılmıştı:

Bazı televizyon kanallan 'domuz gribi Türkiye'de'nin yanına neredeyse müjdeyi de ekleyecekler.

- Arayıp konuyu anlatmayı, rahatlatıcı mesajlar vermeyi düşünmediniz mi?

- Virüsle turizmi yanyana getirmemeye özen gösteririm. Bu yüzden domuz gribi konusunda Sağlık Bakanımız ve ekibinin konuşmasını daha doğru bulurum. Televizyon kanallarına "Haberi böyle vermeyin" gibi ricada bulunmaya kalksak, "sansür mü istiyorsunuz" gibi yorumlar yapılacak.

Sonra diğer ülkelere dikkat çekti:

- Başka ülkelerde de domuz gribi vakaları görüldü. Oralarda medyanın tavrını incelemek gerek.

Ertesi gün Ertuğrul Günay la sohbet ettik. Sohbetin biı kısmını da dönüş yolculuğuna bıraktık. Uçakta yanımıza uğradığında domuz gribini de konuştuk, mesajını verdi:

- Talep ettik, Sağlık Bakanlığı havaalanlarına termal kameralar yerleştirdi. Yararını da gördük.

Araya Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman girdi: Aslında bu konuda atılacak başlık,

"Domuz gribi Türkiye'ye giremedi" olmalıydı.

Şam dönüşü gazeteye uğradım. O günün gazetelerini, "domuz gribini nasıl duyurmuşlar" merakıyla hızla okudum. CNN Türk'ün "Domuz gribi Türkiye'de", NTV'nin de "Domuz gribi Türkiye'ye geldi" diye duyurduğu haberi, "Domuz gribi havaalanında avlandı" havasında veren gazeteler vardı...

Bu gazetelerin attığı başlık tam da 7'si yurtdışında, toplam 22 otel işleten Dedeman Grubu'nun patronu Murat Dedeman'ın bakış açısıyla aynıydı: "Domuz gribi Türkiye'ye giremedi..."

Haberi gazetelerin büyük bölümü bu havada verse, televizyon kanallan da aynı yöntemle "son dakika" haberleri kullansa, "domuz gribi"ni vatandaştan gizlemiş mi olurduk?

Domuz gribi haberini kim hangi başlıkla verdi

BAŞTA Hürriyet olmak üzere, geçen pazar günkü bazı gazeteleri "domuz gribi" gözüyle taradım: Başlıklan inceleyince, aslında başta Hürriyet olmak üzere, gazetelerin çoğu, habere başlık atarken, panik yaratmamayı özen göstermişti. Başlıklara bakın, karan siz verin...

Hürriyet: Domuz gribine büyük gözaltı.

Sabah: İlk vaka, yoğun önlem.

Milliyet: Bu nasıl karantina.

Vatan: Domuz gribi Türkiye'de.

Habertürk: Domuz gribi Türkiye'ye girdi.

Akşam: Domuz gribini termal kamera avladı.

Yenişafak: Domuz gribi Türkiye'de yakalandı.

Star Gazetesi: Domuz gribi alarmı.

Radikal: Domuz gribi havaalanında avlandı.

Türkiye: Domuz gribini kapıda yakaladık.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar