MEDYA KÖŞESİ

Gazeteciler Cemiyeti nasıl kurtulur?

Gazetecinin, özellikle genç gazetecinin sahibi, dayanağı, güveni yok.. Fincancı katırlarından birini ürkütmeye görsün, anında işini kaybeder

Gazeteciler Cemiyeti nasıl kurtulur?

"Gazeteciler Cemiyeti, benim mesleğe başladığım yıllarda en güçlü sivil toplun örgütüydü. Cemiyet Başkanının sözleri manşetlerde yer alır, bildiriler, devleti yönlendirirdi. Cemiyetin üyesi olabilmek büyük ayrıcalıktı. Olabilmek.. Çünkü kolay değildi. Bin dereden su getirmek, 40 hendek atlamak gerekirdi.. O yıllarda Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne daha kolay girdiğimi hatırlıyorum."

Gazeteciler Cemiyeti'ne mesleğe yeni başladığı zaman zorlukla üye olabilen bu isim Sabah yazarı Hıncal Uluç'tan başkası değil. Uluç, zaman zaman noktalama işaretlerini kendi istediği gibi değiştirdiği ve iki noktalar ile süslediği yazısında Gazeteciler Cemiyeti'nin günümüzde varlığı ile yokluğu belli olmayan bir kuruluş haline geldiğini ileri sürdüğü yazısına şöyle devam etti:

"Cemiyet Başkanı kim, 10 gazeteciye sorun, dokuzu bilmez. Cemiyetten gelen açıklamalar, bildiriler gazetelere haber bile olmaz..
Bir zamanlar meslek hayatının en büyük gururu olarak kabul edilen Cemiyet Ödüllerini artık kimse umursamaz. Törenlere kimse katılmaz. Haber bile yapılmaz.."

Uluç'a göre durum böyle ama aslında "Cemiyete en çok ihtiyaç duyulan günler yaşıyoruz.. Gazetecinin, özellikle genç gazetecinin sahibi, dayanağı, güveni yok.. Fincancı katırlarından birini ürkütmeye görsün, anında işini kaybeder ve ona kimse sahiplenmez. Bu yüzden korku içinde çalışır. Yazılarını, haberlerini önce kendi sansür eder. Güçlü bir cemiyet olmadığı için, basın özgürlüğü artık sadece kağıt üzerindedir."

Uluç'un "tam da bu ortamda Cemiyet'i nasıl güçlendiririz?" sorusuna yanıt aradığı yazısının tamamını okuyabilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR