Gazeteci Çilesiz İstanbul'da 30 Saatlik Kaos'u yazdı...
Gazeteci Gürcan Çilesiz, İstanbul'da 30 Saatlik Kaos'ta Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentindeki terör dalgasını ve insanlığın unutulduğu "o anları" kaleme aldı.
Kentin değişik noktalarında patlayan bombalar ve silah sesleriyle Osmanlı başkentinde tansiyon bir anda yükseldi. Ermeni fedailerdi terör dalgasını başlatan. Dersaadet, Ermeni gençlerin Sultan Abdülhamid'e karşı tam bir meydan okumasına sahne oluyordu.
Yine aynı gün 26 Ermeni fedai, Osmanlı Bankası'nın Galata'daki genel müdürlük binasını işgal etti. Bankaya baskın haberi duyulur duyulmaz ellerinde tahta ve demir sopalar bulunan gruplar kentte büyük bir Ermeni avı başlattı. 30 saat aralıksız süren olaylar sırasında resmi kayıtlara göre 1015, Avrupalı gözlemcilere göre ise 4-6 bin Ermeni erkek, sopalarla kafalarına vurularak öldürüldü. Dönemin Zaptiye Nazırı'na göre "İstanbul o gün ve gece en müthiş anlarını"nı yaşamıştı.
Gazeteci Gürcan Çilesiz, İstanbul'da 30 Saatlik Kaos'ta Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentindeki terör dalgasını ve insanlığın unutulduğu "o anları" kaleme aldı.
Uzun yıllar tv8 Haber Merkezi'ni yöneten Gürcan Çilesiz, haberciliğe verdiği zorunlu molada, 25 yıl önce yarım kalan yüksek lisansını bitirmek üzere üniversiteye döndü. İstanbul Üniversitesi'nde siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisansını tamamlayan Çilesiz, tez konusu olarak Ermeni fedailerin 26 Ağustos 1896'daki Osmanlı Bankası baskınını çalıştı.
Çilesiz'in işte o çalışması Belge Yayınları'ndan İstanbul'da 30 Saatlik Kaos adıyla kitap olarak yayımlandı.
İstanbul'da 30 Saatlik Kaos'ta anlatılanlar, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye'nin soykırımla suçlanmasına neden olan 1915'teki büyük trajediye giden yolun taşlarının nasıl döşendiğini anlatıyor.
Deneyimli gazeteci İstanbul'da 30 Saatlik Kaos için, "Yazılanlar Ermeni sorununu sadece resmi kaynaklarla anlamaya çalışan okuru rahatsız edebilir. Ama neredeyse 120 yıldır görmezden gelmek gerçekleri değiştirmeye yetmiyor. Geleceği sağlam temeller üzerine kurabilmek için geçmişin hesaplarını kapatmak gerekiyor. İşte bu inanç ve dilekle kitabı kaleme aldım" diyor.
Çilesiz, imza ve söyleşi için okurlarını 7 Mart Cumartesi günü saat 12:00'den itibaren CNR Kitap Fuarı'nda Belge Yayınları stadına bekliyor.