KİTAPLIK

Fransa bu kitabı konuşuyor!

2. Dünya Savaşı'nın kahramanlarından 93 yaşındaki Hessel'in 13 sayfalık kitabı, üç ayda 600 bin sattı. İşte kitabın sırrı...

Fransa bu kitabı konuşuyor!

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazilere karşı direnişin kahramanlarından 93 yaşındaki Stéphane Hessel'in 'Indignez Vous!' (Dik Durun!) adlı 13 sayfalık ufacık kitabı, Fransa'da en çok satan kitap oldu.

Kitap, iki aydır listenin başını çekerken, Michel Houellebecq'in ödül kazanmış 'La Carte et le Territoire' adlı romanını da geride bıraktı. Fiyatı 3 euro (yaklaşık 6.2 TL) olan kitap, üç ayda 600 bin sattı.

Hessel'in mesajı Fransızların direniş sırasında bir ulus olarak inandıkları fakat günümüzde kaybolmuş olan değerleri yeniden keşfedip benimsemeleri. Direniş sırasında bu değerlerin ardına takılmalarında, içinde bulundukları durumu eleştirmelerinin ve dolayısıyla harekete geçmelerinin önemini vurgulayan Hessel, halkı harekete geçmeye çağırıyor.

SARKOZY'YE KIZGINLAR ÇOĞUNLUKTA

Hessel kendi cümleleriyle şöyle anlatıyor: "Bu kitap, gençlere ve yaşlılara, içinde bulunduğumuz kültürde bozuk olan sistemleri düzeltmek için sorumluluk almaya bir çağrı."

Kitabın bu kadar çok satıyor olması, Nicolas Sarkozy'nin Cumhurbaşkanlığı döneminde arttığı düşünülen sosyal eşitsizliğe karşı Fransızların kızgın ruh halinin de işareti.

ÇOK OKUNANLAR