MEDYA KÖŞESİ

Fitreli internet kabusu nasıl aşılacak?

İnternet dünyasının kabusu haline gelen 22 Ağustos tarihi hızla yaklaşırken uzmanlar uyarılarına yeniledi. Kerem Altıparmak NTV'de konuyu masaya yatırdı...

Fitreli internet kabusu nasıl aşılacak?
GAZETECİLER.COM
İnternet dünyasının Türkiye'de karşı karşıya kaldığı 22 Ağustos kıyameti tepki çekmeye devam ediyor. Banu Güven konuyu NTV ekranlarında, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi'nden Doç. Dr. Kerem Altıparmak ile mercek altına aldı.

Altıparmak, 22 Ağustos'ta uygulamaya girecek olan filtreleme sistemiyle internete erişimin içerik olarak alacağı yeni boyutları anlattı:

ÇOCUKLAR, YETİŞKİNLERDE ÇOCUKLAŞTIRILARAK KORUNACAK!

"öncelikle bu düzenlemenin bir yasal dayanağı yok. BTK bazı temel yasalardan hareketle kendine böyle bir görev yüklemiş. Aile paketlerinde bazı sitelere erişim yasaklanacak. Kara listeye alınan sitelere bu paketi kullanıyorsanız ulaşamazsanız. Çocuk paketinde de beyaz liste dışında kalan sitelere erişemezsiniz. Bu sistem çocukları korumak için yetişkinleri de çocuklaştırmayı öngörüyor. Evinize çocuk paketi ya da aile paketi aldığınız zaman evdeki bütün bilgisayarlar bu paketle internete erişeceği için 40 yaşında da olsanız çocuklar için öngörülen muameleyi göreceksiniz. Bu kara liste, beyaz liste de BTK tarafından keyfi şekilde şekilleniyor. Yani ntv'nin sitesi kara listeye alındığı anda erişim imkansız hale gelecek. Örneğin Ekşi Sözlük'teki bazı ifadeler BTK tarafından çocuklar ve aileler için sakıncalı bulunursa kara listeye alınabilecek."

ARKA KAPIDAN DOLANMADAN ÖN KAPIYI HUKUKLA ZORLAMAK GEREK

Peki yeni yasa yürürlüğe girdiğinde filtrelerle sınırlanan internet erişimi arka kapıdan dolanarak aşma şansımız olacak mı? İnternet kullanıcıları filtrelere ne düzeyde mahkum olacak? Altıparmak bu konuda pek de iç açıcı değerlendirmeler yapmazken bir hukuk mücadelesi verilmesi gerektiğine işaret ederek BİANET'in açtığı davayı hatırlattı.

"BİANET bu konuda yasal bir süreç başlattı. O davada bu konular hukuksal bir şekilde formüle edilerek ifade edildi. Bu uygulamanın yasal bir dayanağı yok kesinlikle. Bu usul ve esaslar resmi gazetede yayınlanmış değil zaten. 22 Şubat'ta konulan bir kural 22 Ağustos'ta uygulamaya girmesinin nedeni de budur zaten. BİANET'in davası şunu gösterdi bir de. Bazı internet kafelerde BİANET'in filtreye takılması sonucu açılan bir dava bu. Yani sizin sunduğunuz içerikte bir sakınca olmasa bile filtreye takılabilirsiniz."




ÇOK OKUNANLAR