MEDYA KÖŞESİ

Fehmi Koru'dan sürprizli seçim öncesi son yazı

2015 genel seçimlerini yazan Fehmi Koru, seçim tahmini yapmadı ama sürpriz iki seçim sonucuna yer verdi.

Fehmi Koru'dan sürprizli seçim öncesi son yazı

Seçim öncesi son yazısını kaleme alan Habertürk gazetesi yazarı Fehmi Koru, favori iki adayın kaybettiği 1980 ve 1992 ABD seçimlerini köşesine taşıdı.

2015 genel seçimleri sürecini değerlendiren yazar, "çok bilinmeyenli bir seçim" olarak nitelediği 7 Haziran'a ilişkin ilginç öngörülerde bulundu. Bir süredir iktidar partisine karşı mesafeli yazılarıyla dikkat çeken Koru, son seçim yazısında ne demek istedi?

AK Parti'nin yürüttüğü kampanya hakkında kafasında oluşan soru işaretlerini Koru, köşesinde paylaştı:

"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ayrı kampanyalar yürütmesi AK Parti oylarına yaramış mıdır? Cumhurbaşkanı partisine sahip çıktı, iyi mi oldu? Başbakan geri planda kaldı, kötü mü oldu?"

ABD seçimlerinde favori adayların nasıl kaybettiğini Fehmi Koru, bakın nasıl yazdı:

"Carter'ı rakibi Reagan değil, İran yendi. Elinde tuttuğu Amerikalı rehineleri serbest bırakmayarak...
Yıllar sonra, 1992'de, Saddam'ı işgal ettiği Kuveyt'ten çıkarmayı başarmış George Bush'un, genç rakibi Bill Clinton'a karşı seçim mücadelesinde, başarılı olacağına garanti gözüyle bakılıyordu.

Baba Bush'un kazanmasını bekleyenler arasında, o gece şerefine resepsiyon planlamış TC Büyükelçiliği de vardı.

Seçimi Clinton kazandı; ekonomik endişeler "Irak kahramanı" imajını yerle bir eclivermişti Bush'un..."

ABD SEÇİMLERİ SÜRPRİZ SONUÇLARA GEBE MİDİR?

Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Demirtaş'ın seçim kampanyasındaki söylemleri ve performanları hakkında olumlu tespitleri sıralayan yazar, sürpriz sonuçlara sahne olan iki seçimi hatırlatarak yazısını tamamlıyor:

"Olanlara bakarak pazar günü sandığa akacak oyların nasıl bir tablo ortaya çıkartacağını bilmek bu yüzden zor. Çünkü pek çok şey ilk kez oldu bu kampanyada: Cumhurbaşkanı seçim meydanlarına ilk kez indi... CHP, uzun yıllar sonra ilk kez, demokrasi zemininde olumlu bir kampanya yürüttü... HDP antipati yerine empati ile yaklaştı seçmene ve kendini olduğundan fazla göstermeyi başardı.
MHP bile farklıydı bu seçimin öncesinde...Bu kadar bilinmeyenin söz konusu olduğu seçim, 1980 ve 1992 yıllarında gözlemlediğim ABD seçimleri gibi "sürpriz" sonuçlara gebe midir?
Tahmini size bırakıyorum."

ÇOK OKUNANLAR