MEDYA KÖŞESİ

Fehmi Koru'dan bomba Cumhuriyet kulisi

Fehmi Koru, Cumhuriyet gazetesinde CHP'den umudun kesildiği ve iginç arayışların olduğunu savunan bir kulisi paylaştı...

Fehmi Koru'dan bomba Cumhuriyet kulisi

GAZETECİLER.COM

Star yazarı Fehmi Koru, Taha Kıvanç adıyla kaleme aldığı medya yazılarında bugün Cumhuriyet gazetesini mercek altına aldı. Gazetede hayli ilginç gelişmeler yaşandığını not eden Koru, CHP'den umudun kesildiği, gazetenin köşe yazarları ile editoryal perspektifi arasında geniş bir mesafe oluştuğunu savundu.

Koru, Cumhuriyet'i iyi tanıyan bir dostunun geçtiği kulisleri paylaşırken gazetenin ilginç bir arayış içinde olduğuna dönük çarpıcı bir not payleştı:

"Kimse henüz ‘AKP’ci’ olmamış, kimse de ‘Cemaatçi’; “Ancak” dedi dostum, “İki tarafa da ilgi büyük. Bu da gazetenin yayın politikasına yansıyor. İzlenen dengeli politika ise bazıları bayağı dogmatik olan yazarların öfkesini davet ediyor.”

İşte Koru'nun yazısındaki ilgili bölüm:

CUMHURİYET'TE NELER OLUYOR?

Hayli değer verdiğim bir yazara dokundurmasına biraz da “Cumhuriyet’te neler oluyor?” sorusuna en iyi cevabı ondan alabileceğim düşüncesiyle tahammül ettim. Aramasının sebebi de dünkü yazımdaki bir yanlış anlamayı düzeltmekmiş...

“Sen sol kökenden gelmediğin için o kesimde fraksiyonların nasıl doğduğunu, ittifakların nasıl kurulduğunu bilmiyorsun. Solda her zaman iki belirgin fraksiyon olmuştur. Moskova ilham kaynağı iken birileri Çin’i keşfetti sözgelimi... TİP kuruldu, karşısına Milli Demokratik Devrimciler çıktı. Birileri ‘Bütün dünya işçileri birleşin’ sloganı altında evrenselliği savunurken, başkaları Marks’tan ‘Asya Tipi Üretim Tarzı’ tezini keşfedip “Biz farklıyız” diye karşılarına dikildi.”

CUMHURİYET CHP'DEN UMUDU KESTİ YENİ ARAYIŞLAR İÇİNDELER

Anladım. Sürekli devrim sürekli ihtilâf doğurmuş, ihtilâflar da fraksiyonları... “Gazete şimdi böyle bir karmaşa yaşıyor” dedi dostum. CHP’den umut kesmişler. Hükmü şu oldu: “Arayış içindeler...”  

Kimse henüz ‘AKP’ci’ olmamış, kimse de ‘Cemaatçi’; “Ancak” dedi dostum, “İki tarafa da ilgi büyük. Bu da gazetenin yayın politikasına yansıyor. İzlenen dengeli politika ise bazıları bayağı dogmatik olan yazarların öfkesini davet ediyor.”

MUSTAFA SÖNMEZ'İN YAZILARINA DİKKAT

Mustafa Sönmez bir süredir Cumhuriyet’te yazıyor, ama son tartışma başladığından beri gazetesinin yayınlarını beğenmediğini, bir yazısında manşetleri ‘sade suya tirit’ gördüğünü yazarak ilân etti. Köşe yazarları doğru tespitlerde bulunuyorlarmış, ama...

Ben de Mustafa Sönmez’in ismen övdüğü yazarlardan birinin ‘AKP’li’ mi olduğunu -yazdıklarından hareketle- sorguladım dün... Ak Partilileri temel tercihlerde ‘anti-emperyalist’, İsrail ile mesafeli, ABD’nin politikalarına direnir buluyor da ondan...

Geç kalmış bir keşif belki, ama yine de Cumhuriyet’te çıkması sebebiyle önemli...

“Hayır” dedi gazeteyi içeriden tanıyan dostum. “Mutlaka birileriyle olan görüş farklılığını iyice belirgin hale getirmek için yazılmıştır o yazılar; muhtemelen yeni bir kırılma yaşanmış ve iki cephe oluşmuştur. Eski günlerdeki gibi. Biri diğerine üstün gelebilmek için kullanıyordur son olayın değerlendirmesini...”

Ne sebeple olursa olsun, Cumhuriyet’in geldiği noktayı ilginç buluyorum ben.

Yazının tamamı için
ÇOK OKUNANLAR