GÜNDEM

Fehmi Koru örneklerle açıkladı: Mısır'da gazetecilere acıma yok!

Fehmi Koru, Mısır'da AA bürosunun basılması olayına ilişkin kaleme aldığı yazısında birçok örnekle beraber Mısır'da gazetecilere ajanlardan daha kötü gözle bakıldığını ve acımasızca cezaların verildiğini belirtti.

Dün Mısır'daki AA bürosunun basılması ülke çapında büyük bir yankı uyandırdı. Diplomatik girişimler devam ederken Fehmi Koru'dan Mısır'daki basına yönelik baskı ortamına ilişkin bir yazı geldi. 

Koru, Mısır'da basın mensuplarına ajanlardan daha kötü gözle bakıldığını ve ağır cezalara verildiğini belirtti. Birçok yabancı basın mensubuna yapılan muamelelere dikkat çeken Koru, AA muhabirlerinin bir an önce serbest bırakılması için her şeyin yapılması gerektiğini belirtti. 

Yetkililere çağrıda bulunan Koru, sadece AA muhabiri Türk gazetecilerle ilgili değil yerel gazetecilere yönelik baskılarla ilgili de uluslararası kamuoyunda bir şeyler yapılması çağrısında bulundu.

İşte Fehmi Koru'nun yazısı:

Ülkede bütün üyeleri bizzat Sisi tarafından seçilen bir Basın Konseyi de kuruldu.

Yazıda aktardığım ayrıntılar çeşitli uluslararası gazetecilik yayınlarından derleme. Karşıma çıkan bütün yanlışlıkları buraya aktarsam AA muhabirlerinin başına gelebilecekler konusunda uykuları kaçıracak bir iş yapmış olurum endişesini taşıyorum.

Bir ayrıntı: Gözaltına alınan gazeteciler günlerce ‘buzluk’ diye adlandırılan bir yerde yakınları hatta avukatlarıyla bile görüşmelerine izin verilmeden tutuluyorlar. Mısırlı veya yabancı ayrımı yapılmadan…

Medya kuruluşlarına baskın genellikle öğleden sonra yapılıyor.

Öncelikle ülke haberlerini kendi vatandaşlarına iletmek amacıyla oluşturulmuş olan ‘Meda Mısır’ adlı internet sitesi 2019 Kasım ayı sonlarında, saat 13.30’da, polis tarafından basıldı. Ofiste bulunan herkesin cep telefonları ile bilgisayarlarına el konuldu. Sitenin yönetiminden dört kişi gözaltına alındı. O sırada orada bulunan France 24 kanalına çalışan iki yabancı gazeteci, Ian Louie ve Emma Scolding, polis nezaretinde evlerine götürüldü, eşyalarını topladıktan sonra sınırdışı edildiler.

Son bir ayrıntı: Meda Mısır sitesine çok önceden erişim yasağı konduğu için Mısırlılar zaten orada çıkan haberleri okuma imkanına da sahip değiller.

Biraz da gülelim: Gazeteler ve TV haber kanallarına haberleri devlet görevlileri iletiyor, bunu da cep telefonları üzerinden gerçekleştiriyorlar. Onlardan gelen haberler mutlaka değerlendiriliyor. Geçenlerde bir sunucu böyle bir haberi izleyicilerine ilettikten sonra yanlışlıkla şu cümleyi de okumuş: “Bu Samsung üzerinden gönderildi.”

Başta da söyledim, AA Kahire ofisinin basılması ve dört çalışanının gözaltına alınması olayı ciddiye alınmalı ve gazetecilerin hiç vakit kaybetmeden serbest bırakılmaları sağlanmalı. Yalnız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan gazeteci değil, yerel çalışanlar için de aynı gayret gösterilmeli.

Mısır’da gazetecilere acıma yok.

Wikipedia’ya erişebiliyoruz ya, bununla bile teselli bulamıyorum.

Yazının tamamı için tıklayın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar