MEDYA KÖŞESİ

Fehmi Koru çırılçıplak koşmuş mudur?

Koşanların hepsi çırılçıplaktı. Etkinliğin adı 'Primal Scream'... Oray Eğin'in takıldığı ise şu başlıkta dile getirdiğimiz...

Fehmi Koru çırılçıplak koşmuş mudur?
Akşam yazarı Oray Eğin, bugün köşesinde Harvard Üniversitesi öğrencilerinin final dönemi öncesi stres atmak için yaptıkları "çıplak" koşuya değindi ve ilginç bir soru sordu. İsim vermeden Zaman gazetesi yazarı Fehmi Koru'yu ima eden Eğin, Acaba kolonya kokulu da bu bahçede koşmuş mudur? diye sordu.

İşte o yazıdan çok ilginç bir bölüm:

Geçen hafta Harvard'da finaller başladı. Bir gece önce de öğrenciler üniversitenin meşhur bahçesinde toplandı, kimileri yurtların camlarında yer kaptı kendisine ve gece yarısı olduğunda hep bir ağızdan okul çığlıklarla inledi. Bazıları camda, bazıları bahçede. Bazıları sabit duruyor, bazıları koşuyordu.

Koşanların hepsi çırılçıplaktı.

Etkinliğin adı 'Primal Scream' ve bu ilk çığlık her dönem finaller öncesi tekrarlanan bir Harvard geleneği. Benzerleri, başka büyük üniversitelerde de var.

Öğrencilerin çırılçıplak koşup çığlık atmalarının sebebi yaklaşan sınav stresiyle başa çıkmak. Kızlar, erkekler her final haftası öncesinde bu çığlığı çırılçıplak ortak atıyor.

Kendimi tutamadan soracağım: Acaba kolonya kokulu da bu bahçede koşmuş mudur? Amerikan üniversitelerinin özgürlük anlayışının sadece akademik özgürlük olmadığının kanıtı bu koşu aslında. Tabii ki üniversitenin duvarlarının içinde en uç fikirler bile kendisine yer buluyor, her fikir tartışılıyor, her fikir tartışılmaya, ifade edilmeye değer bulunuyor. Ama bu sınırlı bir özgürlük değil işte. Ne kadar absürt de olsa öğrencilerin hayal gücünün de garantisi olduğunun kanıtı aslında bu koşu.


Oray Eğin
'in yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.
ÇOK OKUNANLAR