MEDYA KÖŞESİ

Fatih Altaylı maliye müfettişi mi oldu?

Fatih Altaylı, Doğan Grubu'nun neden maliye ile uzlaşma yoluna gitmediğini açıklamış. Anlaşılan Altaylı mevzuya fazlasıyla hakim...

Fatih Altaylı maliye müfettişi mi oldu?

GAZETECİLER.COM - Doğan Grubu'na kesilen rekor vergi cezası gündemdeki ağırlığını kaybetti. Ama hala konuşulan tartışılan bir konu olmaya da devam ediyor. Fatih Altaylı da konuyu köşesine taşımış. Doğan Grubu'nun neden maliye ile uzlaşma yoluna gitmediğini açıklamış Altaylı. Ancak şunu farkettik ki adeta konunun bir tarafı gibi yazmış. Daha önce Maliye Bakanlığı'na sözkonusu cezayı Şamil Tayyar'ın tahsil etmesini önermiştik. Anlaşılan bu görevin talipleri arasında Fatih Altaylı da varmış... Neyse Altaylı'nın yazısıyla başbaşa bırakalım sizi...

"VERGİ kaçakçılığı nedeniyle ağır bir ceza gelince Doğan Grubu, "Biz bu işten hiçbir kazanç elde etmedik ki, niye vergi verelim" diye bir açıklama yaptı.

Doğan Grubu içindeki şirketleri kendi kendilerine alıp satmışlar ve bu alım satımlardan ötürü vergi cezasıyla karşı karşıya kalınca, "Biz bu işten para kazanmadık ki" demeleri üzerine ben de her zamanki gibi çok basit bir soru sordum:

"Madem bir kazanç elde etmediniz, bu işlemleri hangi amaçla yaptınız?"

"Yanıtınızı aynen yayınlarım" dediğim halde bir yanıt gelmedi.

Zaten gelmesini beklemiyordum. Bu işi niye yaptıklarını söylemektense cezayı ödemeyi tercih ederler.

Doğan Grubu yazarları, vergi cezasıyla ilgili olarak "Bunu yazan raportör, hükümetin adamı. Bunu yazan raportör, daha önce de başkaları için benzer raporlar yazdı ama sonuç çıkmadı" gibisinden yazılar kaleme alıyorlar.

Bu yazıları okuyan ve vergi işini ucundan da olsa biraz bilenler bu yazılanlara gülüyor.

Çünkü Doğan'ınki dahil vergi raporlarını bir kişi yazmaz.

Doğan' ın raporunu 5 kişiden oluşan bir inceleme ekibi yazdı.

Yani 1 kişi değil.

Sonrasında bu raporu 3 kişilik bir okuma kurulu ele aldı. Raporu okudular. İçinde bir tutarsızlık var mı, bir maddi hata var mı, yasalara bir aykırılık var mı diye gözden geçirdiler.

Yani o rapor tek bir elden çıkmadı.

8 kişi raporu gördü, inceledi.

Biliyorsunuz, Doğan Grubu bu vergi cezasıyla ilgili "uzlaşma talebinde" bulundu.

Ancak daha soma bu taleplerinden vazgeçtiler.
Niye biliyor musunuz?

Bir sonuç alamayacakları için.

Çünkü tarhiyat öncesi gidilecek uzlaşma kurulu tamamen uzmanlardan oluşacaktı ve kurumdaki 3 uzmanın, raporu hazırlayan 8 uzmandan farklı düşünmesi mümkün değildi.

Doğan Grubu bu işi "siyaseten" çözmeyi hedeflediği için kaderini "uzmanlardan oluşacak" bir kurula bırakmak istemedi.

Bu iş Maliye Bakanı tarafından çözülür ve ceza kuşa çevrilirse, bu cezanın siyasi nedenlerle kesilip kesilmediği asıl o zaman belli olur!

Not: Ben cezanın KDV ile ilgili bölümünün tartışmalı olduğunu düşünüyorum Ancak diğer tarafı bana göre vergi yasalarına yüzde yüz uygun bir cezadır."

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar