MEDYA KÖŞESİ

Eski yazarından BirGün'e destek geldi

" Türkiye hiç olmadığı kadar çok iyi gazetelere ve işini ödünsüz yapacak gazetecilere ve yazarlara ihtiyaç duyuyor. "

Eski yazarından BirGün'e destek geldi
GAZETECİLER.COM - 2007 ile 2009 yılları arasında BirGün'de yazmış olan Koray Çalışkan bugün Radikal gazetesindeki köşesinden BirGün'ün sol çevrelerde çok tartışılan Başbakan Erdoğan'lı ilanını ve gazetenin transfer ettiği yazarların bir kısmının ilanın yayınlanmasından sonra vazgeçmelerini değerlendirdi.

Gazeteciliğin intiharı ve BirGün başlıklı yazısında Çalışkan, sansüre yönelik bir tepki içeren o ilanı beğendini yazdı ve şöyle devam etti:

BirGün gazetesinin ilanını gördüğümde beğenmiştim. Bana göre gazetecilerin ve köşe yazarlarının siyasetçi baskısı nedeniyle işlerini kaybetmesini gayet güzel anlatan bir çalışmaydı.

(...) Reklam güzeldi. Ancak isimi kullanılan yazarların hepsinin olurunu almadan böyle bir tanıtım kampanyası yapmak hataydı. BirGün de bunu hemen fark edip manşet yanından özür diledi. (...) Özür bana yetti.

Eski gazetesi BirGün'ün çıktığı ilk günden beri emekçilerin, mağdurların, halkın yanında yer alan bir çizgisi olduğunu hatırlatan Çalışkan, gazetenin hata yaptığında çıkıp özür dilemeyi bildiğini de yazdı.

Çalışkan ayrıca yaklaşık 2 hafta önce bir süredir kulislerde konuşulan 6 yazarın transfer edileceğini gazetenin duyurduğunu ama kimsenin yalanlamadığını, ilan krizi sonrasında ise gazetenin darbe aldığını yazdı:

Ülkenin bağımsız gazetelere en çok ihtiyacı olan bir dönemde insana ilaç gibi gelen bir haberle yeni bir atılım yaptı. 14 Kasım'da yani yaklaşık iki hafta önce Nuray Mert, Ece Temelkuran, Yıldırım Türker, Banu Güven ve Ahmet Şık'ın BirGün'de köşe yazarı olacağı gazete tarafından duyuruldu. Yalanlama gelmedi.

Gazetenin tirajını rahatlıkla iki katına çıkaracak bu adım birçok kişiyi heyecanlandırdı, mutlu etti. Sonra malum ilanla süreç bir darbe aldı. Şimdi gidişat ne olacak bilmiyoruz.

Çalışkan'ın yazısının tamamını okuyabilirsiniz.