Tesettür giyim festivali Zeruj'dan yola çıkarak moda ve tesettür kavramları üzerinde duran Ertuğrul Özkök, festivalin afişine dikkat çekti.
Ertuğrul Özkök "FESTİVALLE ilgili böyle de bir afiş var. Bu kişilerden “fenomen” olarak söz ediliyor. Fenomen, “Hayranlık uyandıracak kadar dikkat çekici olan şey veya kişi” olarak tarif ediliyor. O zaman “ölçülü olmakla”, dikkati çekme üzerine kurulu “fenomen” terimi nasıl yan yana gelecek?" diye sorarken "tesettürn bal gibi modası olur" dedi.
İŞTE ERTUĞRUL ÖZKÖK'ÜN YAZISINDAN İLGİLİ BÖLÜM
BU mahallenin gözü bu hafta Contemporary İstanbul üzerine çevrilmişken, 28 Eylül Cuma günü çok ilginç bir festival başlıyor.
Ertuğrul Özkök tesettürlü fenomenleri kızdıracak!
Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, tesettürlü kadın giyim festivallerinden yola çıkarak tesettürlü fenomenlerin çelişkisini yazdı. "Tesettürün modası bal gibi olur" diyen Özkök yeni bir tartışma konusunu gündeme getirmiş oldu.
Adı Zeruj Festivali...
*
Bu festivali ilk defa 2016 yılında Hürriyet yazarı Ayşe Baykal’ın köşesinde okumuştum. Zeruj, Türkiye’nin ilk tesettürlü kadın giyim festivaliymiş.
*
Bir İngilizce öğretmeni olan Zehra Özkaymaz tarafından düzenlenmiş.
Bugüne kadar 140 tasarımcı ile 200 bine yakın insana ulaşmışlar.
Peki, Zeruj ne?
“Kardeşlik, sevgi, hoşgörü, kadın ve renk” anlamına geliyormuş.
*
Ayşe Baykal, 2016 yılında Zehra Özkaymaz’a şunu sormuş:
“Tesettürün moda ile anılmasından ciddi rahatsız olan bir kesim var. Siz ne düşünüyorsunuz?”
Zeruj’un düzenleyicisinin cevabı şu:
“Kesinlikle ben de hemfikirim, tesettürün modası olmaz. Kaideleri, ölçüleri, şartları sabittir; değiştirilemez. Bizler ölçülü giyim ve moda ile ilgiliyiz. Tesettür başka, ölçülü giyim başka.”
*
Ben bu yaklaşıma katılamıyorum. Tesettürün de bal gibi modası var. Ama asıl anlamadığım şu: Tesettürde de yenilik arayışından niye bu kadar korkuluyor?
Defile yapıyorsunuz, festival düzenliyorsunuz, sonra moda olmaz diyorsunuz.
*
Bal gibi var yani... Festival çerçevesinde bu yıl yapılacak olan “Fenomen Yağmuru” afişinde yer alan kadınlara bakarsanız ne dediğim gayet iyi anlaşılır.
TESETTÜR HAFTASI DÜZENLEYEN KADININ TESETTÜRÜ NASILDIR
TABİİ siz de benim gibi bu çok başarılı tesettür festivalini yıllardır düzenleyen başarılı kadını merak ettiniz.
Yani, onun tesettürü nasıldır?
Ayşe Baykal, “Siz kendinizi tesettürlü olarak tanımlar mısınız”diye sormuş.
Cevabı şu:
“Hayır, ben tesettürlü değilim ve böyle bir iddiam da hiçbir zaman olmadı. Benimki ölçülü giyim.”
Samimi bir şey söyleyeyim mi...
Ben Özkaymaz’ın yaptıklarını ve verdiği bu cevabı çok sevdim.
Ama üçüncü defa yazayım.
Moda konusunda aynı fikirde değilim. O yüzden kendi kendime acaba her yerde karşımıza çıkan o ‘hassasiyet yaratır öcüsü’ onu da mı böyle söylemeye zorluyor diye soruyorum.
ZERUJ FENOMEN YAĞMURU KİM KİMDİR, NE NEDİR
FESTİVALLE ilgili böyle de bir afiş var. Bu kişilerden “fenomen” olarak söz ediliyor. Fenomen, “Hayranlık uyandıracak kadar dikkat çekici olan şey veya kişi” olarak tarif ediliyor.
O zaman “ölçülü olmakla”, dikkati çekme üzerine kurulu “fenomen” terimi nasıl yan yana gelecek?
Afişteki isimleri tanımıyorum.
Biraz araştırdım. Mesela Ebru Sever Türk tasarımcıymış, daha sonra başkalarının tasarımlarını giyerek tanıtmaya başlamış. O ve kız kardeşi Rabia Sena Sever sosyal medya fenomenleri olarak biliniyor. Mesela Sena Sever, “2017’ye veda ederken en iyi 10 kombin” gibi sıralamalar yapmış. Hiç de fena değil. Sosyal medyanın yeni kanunlarını biliyorlar yani.
Anlayacağınız, fenomenlerin yaptığı iş festivali düzenleyen Zehra Özkaymaz’ı doğrulamıyor.
O nedenle görüşümü tekrarlayacağım. Tesettürün de bal gibi modası var.