MEDYA KÖŞESİ

'Erdoğan, cemaati bir yerde sınırlayacak!'

Hasan Cemal, Habertürk TV'de Pelin Çift'in sorularını yanıtladı, MİT krizi ve Erdoğan cemaat ilişkisini yorumladı.

'Erdoğan, cemaati bir yerde sınırlayacak!'
Milliyet yazarı Hasan Cemal, Habertürk TV'de Pelin Çift'in sunduğu Medyakritik programının konuğuydu. Gündemi sarsan MİT krizi ve Erdoğan cemaat ilişkisini yorumladı.

Hasan Cemal, MİT yöneticilerinin KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrılmasıyla başlayan, savcının ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görevli şube müdürleri ile Emniyet Müdür Yardımcısı’nın Ankara’ya tayiniyle devam eden ve son olarak hükümetle muhalefeti karşı karşıya getiren ’MİT Kanunu’nda değişiklik önerisi’ konularında Çift’in sorularını yanıtladı.

Hasan Cemal’in açıklamaları şu şekilde:

"ASKERE DOKUNUNCA İYİ DE MİT’E DOKUNCA KÖTÜ MÜ?"

"MİT yöneticilerine soruşturma hamlesini ben siyaset penceresinden bakarak eleştirdim. Bu soruşturmayı Kürt meselesiyle ilgili belli bir anlayışı zora sokmak ve çözüm yolunu kesmek gibi değerlendirdim. Bir diğer nokta; MİT’in ve Başbakan’ın görev verdiği kişilerin dünyanın her yerinde örgütlerle bu tür girişimleri vardır. Bu bakımdan savcıların bu girişimini doğru karşılamıyorum. Bu, işin bir tarafı. Ama bir de işin diğer yönü var. Yargı bağımsızlığından söz ediyoruz biz. Bu yargı ve  savcılar, askere dokununca iyi de Başbakan’ın yetki verdiği ve ’harcatmam’ dediği yüksek bürokrata dokununca kötü mü?

"YARGININ ÜZERİNDE DEMOKLES’İN KILICI OLMAMALI"

Siyasi irada Demokles’in Kılıcı gibi yargının üzerinde sallanırsa, elbette demokratik hukuk devletinden kolay kolay söz edemeyiz. Ama bundan hareketle yapılan bazı muhalif çıkışlar da biraz abartılı olabilir. Ama Türkiye’de bugün özel yetkili mahkemeler ve özel yetkili savcılar eleştiri konusu. Ve bunlara yönelik elkeştirilerde gerçeklik payı da var. Fakat bunu savunanlar da diyorlar ki; ’Özel yetkili mahkemeler ve savcılar olmasaydı, biz Ergenekon ve Balyoz davalarıında bir yere gidemezdik.’Ama bu dar bir bakış açısı. Demokrasiye engel olan asker frenini kaldırıp yerine sivil frenini koyarsan, bu da otoriterleşme demektir.

OSLO İLE OLAY PATLADI

Bu olay nerede patladı? Oslo süreciyle patladı... Oslo süreci nedir? Kürt sorunu bağlamında silahı devreden çıkarmak, PKK’yı dağdan indirmek üzerine kurulu. Mesele buradan çıktı ve burada düğümleniyor. Biz bu meseleyi çözmek istiyorsak bunun köküne gitmeliyiz. Hakikaten silahların sustuğu bir ortamda çareyi düşünmek, Türkiye’yi demokratikleştimek ve hukukun üstünlüğü anlayışına oturtmak hedeflenmeli. Bu da yeni anayasayı ciddiye almaktan geçiyor. Bunu yapmazsak, Başbakan Erdoğan MİT Yasası’nın değiştirilmesiyle yetki alır, soruşturma iznini vermez, yarın verir. Buradaki tercihler nedir? Bu tercihleri verirken hukuka ne kadar uygun olur?

"MİT, SÜTTEN ÇIKMIŞ AK KAŞIK DEĞİL"


Bunun kavgası tepede de patladı. İktidar. savcıların, görev alanından çıktığı için görevden alındığını söylüyor. Savcılar da MİT’çiler görev alanının dışına çıktı diyor. Kime inanacağız? Şeytanın avukatlığını yapıp şöyle de düşünebiliriz... MİT sütten çıkmış ak kaşık değil. Kendi görev alanının dışına geçmişte birçok kez çıktı. O zaman ne yapacağız bu durumda? Çizgiyi nereden çekeceğiz? Görev sınırı nereden tanımlanacak?

"CEMAAT İKTİDARLA ÇATIŞMAK İSTEMEZ, BİR YERDE DURUR"

Ben yazılarımda Gülen Cemaati konularına girmekten kaçındım hep. Çünkü o dünyanın içinde de farklı görüşler ve ciddi çatışmalar var. Başbakan Erdoğan ve yakın çevresi, Fethullah Gülen Cemaati’nin ne olup ne olmadığını, taleplerini çok yakından biliyorlar. Gülen Cemaati’nin çok fazla yükselmesini ve ilerlemesini Başbakan Erdoğan istemez. Onu bir yerde sınırlamak ister. Gülen Cemaati’nin ben devletle, iktidarla çatışmak isteyeceğini sanmıyorum. Eleştirel sesler hep olmuştur ama gün gelince cemaat orada durmuştur gibi geliyor bana."


ÇOK OKUNANLAR