MEDYA KÖŞESİ

Erdoğan 'adam gibi gazete okuyalım' der mi?

Çınar Oskay bugün gazetesindeki köşesinde Başbakan Erdoğan'a seslendi... "İktidar şakşakçılığıyla gazete yapılmaz. Ortada iyi gazete kalmazsa bir süre sonra siz bile sıkılır, 'şu arkadaşları rahat bırakalım da adam gibi bir gazete

Erdoğan 'adam gibi gazete okuyalım' der mi?
GAZETECİLER.COM - "Bugün, Hakkı Devrim'in ve Eyüp Can'ın hafta içi yaptıkları göndermelere yanıt verecektim." Bu satırların yazarı Radikal'in yeni sokak yazarlarından, gazetenin pazar günleri nöbetçi genel yayın yönetmenliğini yürüten Çınar Oskay. 

Çınar Oskay bugün köşesinde polemiklere cevap vermek yerine Başbakan Erdoğan'a söylemi ile ilgili eleştiriler ve öneriler yaptı.
"Eyüp Can'ın 'orantısız eylem' kavramını, Devrim'in ise Julian Assange ile ilgili 'hepimizin genel yayın yönetmeni' benzetmem üzerine yaptığı yorumu tartışacaktım. Fakat hem gündem değişti hem de anlaşılıyor ki 'hepimizin genel yayın yönetmeni'ni biraz erken seçmişim. Daha iyi bir aday var." diyerek başladığı yazısını Oskay şöyle sürdürdü:

"Seçimlerden sonra herkesin başbakanı olacağınızı duyurmuştunuz. Eylem yapan işçiye, öğrenciye, sizi eleştiren gazeteciye karşı bu sözünüz geçerli değil mi? Neyse, siyaseti bırakalım... Bildiğimize, gazeteciliğe dönelim...

Önce şunu söyleyeyim. Basında ailenizle ilgili çıkan haberleri nasıl kişisel alıyor, gurur meselesi yapıyorsanız, biz de bir politikacının sayfalarımızla, manşetlerimizle ilgili baskılarını namus meselesi yaparız. Gazeteciler hiçbir baskı altında kalmadan, çıkar gözetmeden kamu yararını savunmalıdır. Bir işadamının kamu yararını gözetmesi beklenmez. Oysa halkı, özgürlükleri savunmak bizim işimizdir. En önemli görevimiz devleti denetlemektir. Demokrasinin medyaya yüklediği rol budur."


"(...) Siz de onuruna düşkün bir kişisiniz. Eğilip bükülmeyen, nabza göre şerbet vermeyen birisiniz. Bu özelliklerin sadece size ait olmasını mı istiyorsunuz?

Bir de şu var... İktidar şakşakçılığıyla gazete yapılmaz. Emin olun, ortada iyi gazete kalmazsa bir süre sonra siz bile sıkılır,
'şu arkadaşları rahat bırakalım da adam gibi bir gazete okuyalım' dersiniz.

Basını, üniversitesi, halkı hür bir ülke yaratmak, baskıyla iktidarı korumaktan çok daha gurur verici bir başarı olacaktır. Zaten... Diğer seçenek çağımızda mümkün değil."

Çınar Oskay'ın yazısının tamamını okuyabilirsiniz.
ÇOK OKUNANLAR