MEDYA KÖŞESİ

El Kaide Türkiye'ye saldırır mı?

Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır, köşesinde El Kaide saldıracak korkusu ile büyükelçiliklerini kapatan ABD'nin akındaki korkunun Türkiye için geçerli olup olmadığını sorguladı.

El Kaide Türkiye'ye saldırır mı?
GAZETECİLER.COM - Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır, köşesinde çarpıcı bir yazı kaleme aldı ve ABD'nin dün İslam dünyasındaki 22 büyükelçilik ve konsolosluğunu kapatmasını konu edindi. 

Çakır, köşesinde El Kaide saldıracak korkusu ile büyükelçiliklerini kapatan ABD'nin akındaki korkunun Türkiye için geçerli olup olmadığını sorguladı. 


İşte Çakır'ın köşesinden El Kaide sorusu: 

"Bu noktada "Peki El Kaide Türkiye'ye saldırır mı?" sorusu akla geliyor ama Somali'nin başkenti Mogadişu'daki büyükelçilik ek binasına yapılan saldırının ardından bu son derece anlamsız kaçıyor. Kuşkusuz Somali saldırısının "yerel" nedenleri öne çıkıyor ancak bu olay bize Türkiye'nin El Kaide için hiç de dokunulmaz olmadığını gösteriyor.

Kaldı ki 10 yıl önce, El Kaide dünyayı kasıp kavururken "bizle niye uğraşsın ki!" diyenler 15 ve 20 Kasım İstanbul saldırılarıyla büyük bir hüsrana uğramışlardı. Aslında "El Kaide Türkiye'ye asla saldırmaz" diyenlerin çok güçlü argümanları vardı:

Öncelikle Türkiye, halkının ezici bir çoğunluğu Müslüman olan bir ülkeydi; İslami hareketten gelen AKP'li kadrolar tarafından yönetiliyordu; Meclis 1 Mart 2003 günü tarihi bir adım atıp Irak tezkeresini reddetmişti.

Ancak El Kaide bu kişilerle aynı mantığı yürütmediği için olsa gerek iki sinagog, İngiltere Başkonsolosluğu ve İngiliz HSBC bankasına intihar saldırıları düzenledi.

El Kaide'nin o tarihte Türkiye'yi ve İstanbul'u neden hedef aldığını anlatmaya çalışmıştım. Burada sıraladığım gerekçelerin hemen hepsi hâlâ geçerli. Ve çok ciddi ek bir gerekçe daha var: Suriye.

ZOR TERCİH

Uzun uzun anlatmaya gerek yok. Uzun bir süre Irak’ı kendine ana üs seçmiş olan El Kaide, burada hedefine ulaşamayınca Suriye’ye taşındı ve epey mesafe kaydetti.

Eğer Türkiye dâhil, Suriye’nin komşusu ülkeler isteseydiler bu gelişmeyi engelleyebilirlerdi. Ancak Beşşar Esad rejiminin bir an önce yıkılmasını istedikleri için olsa gerek El Kaide’nin hemen kapılarının dibine yerleşmesine fazla ses çıkarmadılar.

Ancak El Kaide’nin Rojava adı verilen kuzey bölgelerinde Kürtlerle çatışmaya girmesiyle birlikte Ankara hiç de istemediği bir tercih yapmak durumunda. Ya Kürtlere karşı mesafesini koruyacak ve böylece hem bölge istikrarını hem de kendi çözüm sürecini tehlikeye atacak; ya da El Kaide’nin artık iyice zorlaşan Suriye’den tasfiyesine katkıda bulunacak ki bu da Türkiye’yi bu uluslararötesi şebekenin ana hedeflerinden biri hâline getirebilir.