e-Devlet’te Maaş Bordrosunda 'S', 'Ş', 'K' Harfleri Çıkanlar Dikkat: Maaş İptali ve Geri Ödeme Uyarısı!
SGK usulsüz emeklilik işlemlerine karşı harekete geçti! Sahte sigorta ile emekli olanların maaşları iptal edilirken ödenen tutarların faiziyle geri alınması gündemde.
Sosyal Güvenlik Kurumu usulsüz yollarla emeklilik hakkı elde edenlere yönelik kapsamlı bir inceleme başlattı. Kurum sahte sigorta işlemleriyle emekli maaşı alanları tespit ederek hem maaş iptali hem de alınan ödemelerin faiziyle geri alınması için harekete geçti. e-Devlet üzerinden yapılan sorgulamalarda ise bazı işaretler SGK tarafından denetlendiğinizi gösterebilir.
HATIR SİGORTASI İLE HİLELİ EMEKLİLİK
Hatır sigortası olarak bilinen yöntem kişinin çalışmadığı halde sigortalı gösterilmesini içeriyor. Bu yolla sahte iş yerleri üzerinden sigorta primi yatırılarak emeklilik hakkı kazanıldığı tespit edildi. SGK bu tür işlemleri detaylı incelemeye alarak hileli sigorta düzenleyen şirketlere ve sahte sigortalılara yönelik adli süreç başlatıyor. Avukat Faruk Erdem’e göre bu durumda olan kişilerin emeklilik hakları iptal edilirken alınan maaşların tamamı faiziyle geri isteniyor.
E-DEVLET’TE HARF KODLARINA DİKKAT
SGK’nın incelemesine tabi olup olmadığınızı anlamanın yollarından biri de e-Devlet üzerinden SGK hizmet dökümüne bakmak. Burada yer alan ‘K’, ‘Ş’ ve ‘S’ harfleri, farklı inceleme seviyelerini ifade ediyor.
‘K’ Harfi: Kontrollü inceleme anlamına gelir. İş yeriniz veya sigortanız rutin bir denetime tabi tutuluyor demektir.
‘Ş’ Harfi: Şüpheli durumları ifade eder. Sigortanızla ilgili bir düzensizlik şüphesi olduğunu gösterir.
‘S’ Harfi: En ciddi durumu belirtir. Sahte iş yeri ya da hileli sigorta kaydı anlamına gelir ve ödenen primler iptal edilerek maaşların faiziyle geri alınması gündeme gelir.
HİLE TESPİTİ HALİNDE SÜREÇ
Sahte sigortalılık tespit edilirse SGK adresinize tebligat göndererek durumu bildiriyor. Eğer sahte bir iş yerinde çalışıyor gibi gösterilmişseniz ve bu iş yeri hakkında bilgi veremiyorsanız usulsüzlük tescilleniyor. Bu durumda sadece sigortalı değil işveren de adli sürece tabi tutuluyor. Faruk Erdem sorulara doğru yanıt verebilenlerin genellikle mağdur olmayacağını ifade ediyor. Bu incelemeler usulsüz yollarla emekli maaşı alanların tespit edilerek haksız kazancın önüne geçilmesi adına büyük önem taşıyor. SGK’nın çalışmaları emeklilik sistemi üzerindeki yükü hafifletmeyi hedefliyor.