MEDYA KÖŞESİ

Dündar'dan 'korku dağları bekler' yazısı

"Peki medya patronlarına "Köşe yazarına hâkim olacaksın. Yine de yazarlarsa 'Bizim dükkânda sana yer yok' diyeceksin" diye ses kısma tavsiye eden kimdi?"

Dündar'dan 'korku dağları bekler'  yazısı

Başbakan'ın "Ben de işkence gördüm" sözlerini birlikte gözaltına alındıkları Mehmet Metiner'in anılarını kaynak göstererek yalanlayan Milliyet yazarı Can Dündar, bugün de Başbakan'ın dün söylediği "Yazarlar eskiden emirle, siparişle yazı yazardı. Şimdi serbestçe yazıyorlar. 8 yıldır sesini kıstığımız tek bir yayın organı yok" cümlelerine tepki gösterdi.

"Korku dağları bekliyor" başlıklı yazısında Dündar, tutuklu ve yargılanan gazetecilerin sayılarını, uluslararası gazetecilik örgütlerinin verdiği rakamları korku iklimi olarak tanımladı ve şöyle yazdı:

"Başbakan dün "Yazarlar eskiden emirle, siparişle yazı yazardı" diye bir suçlama atıyor ortaya... Ardından ekliyor:
"Şimdi serbestçe yazıyorlar. 8 yıldır sesini kıstığımız tek bir yayın organı yok."
Peki, medya patronlarına "Köşe yazarına hâkim olacaksın. Yine de yazarlarsa 'Bizim dükkânda sana yer yok' diyeceksin" diye ses kısma tavsiye eden kimdi?
Sadece son birkaç yılda büyük gazetelerin köşelerindeki, genel yayın katındaki değişime bakmak ve kovulanların anılarını okumak bile Başbakan'ı yalanlamaya yeter.
50 gazeteci içerde... 100'ü sırada... 2 bini mahkemede... Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütüne göre son 8 yılda basın özgürlüğü açısından 39 sıra gerileyerek 138. sıraya düşmüş Türkiye...
Bu rakamlar asıl korku iklimini yansıtmayabilir.
Korkunun nasıl dağları beklediğine dair, son birkaç haftada görüştüklerimden derlediğim birkaç sahneyi aktarmak istiyorum.
* * *
Türkiye'nin en ünlü gazetecilerinden biriyle sohbetteyiz:
"Artık dayanamıyorum" diye yakınıyor. "Yıldım gelen telefonlardan... En ufak eleştiriye tahammülleri kalmadı. Bırakmak üzereyim."

Dündar'ın "Evet, korku dağları bekliyor. Ama tarihten öğrendiğimiz bir şey var: Sonunda dağlar, korkuyu yeniyor." diyerek bitirdiği yazısının tamamına ulaşabilrsiniz.

ÇOK OKUNANLAR