Doğan Holding Temsilcisi' FETÖ'den tutuklandı
Doğan Holding Ankara Temsilcisi Barbaros Muratoğlu, "silahlı terör örgütüne yardım" suçlamasıyla tutuklandı...
FETÖ soruşturması kapsamında geçen hafta Ankara'da gözaltına alınan Doğan holding Ankara Temsilcisi Barbaros Muratoğlu, Nöbetçi İstanbul 9’uncu Sulh Ceza Hakimliği’nce "silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçlamasıyla tutuklandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılarından Can Tuncay'ın talimatıyla FETÖ'nün avukat yapılanmasıyla ilişkisi olduğu gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde Ankara'daki evinde gözaltına alınan Barbaros Muratoğlu 14 gün gözaltında tutulduktan sonra dün sabah saatlerinde İstanbul adliyesine sevk edilmişti.
ABD GEZİSİNE NEDEN GİTTİĞİNİ ANLATTI
Barbaros Muratoğlu, soruşturmayı yürüten Savcı Can Tuncay tarafından 1 saat boyunca sorgulandı. Muratoğlu’na HTS (telefon) kayıtlarında görüşme yaptığı kişilerle ilgili sorular soruldu. FETÖ’cü olduğu öne sürülen bir hukuk bürosuyla 2012 yılında yaptığı görüşmeler de soruldu.
Muratoğlu 22 sayfa tutan emniyet ifadesinde ise ByLock kullanmadığını, ByLock kullanan birisini de görmediğini söyledi. FETÖ/PDY terör örgütü lideri Fetullah Gülen ile çekilen fotoğrafının sorulması üzerine ise 2012 yılında Sabah, Akşam, Zaman, Posta, Milliyet, Yeni Asır gazetesi temsilcileri ve İzmirli yerel gazetecilerle yapılan ABD gezisine katıldığını söyledi.
Muratoğlu, “Amerika gezisi devam ettiği sırada Sebahattin Bey ve yanında bulunan şahıslar Pensilvaya’ya gidiyoruz dediler. Bu geziden haberim yoktu. Grup olarak hareket edince gitmek zorunda kaldık. Gülen ile aramda herhangi bir konuşma geçmedi” dedi. Muratoğlu, “Yaptığım tüm görüşmeler iş ilişkisi nedeniyledir. FETÖ/PDY örgütü ile ilişiğim bulunmamaktadır. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum” dedi.
"İLİŞKİ KURDUĞU TARİHTE TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİLDİ"
Muratoğlu’nun avukatlarından Köksal Bayraktar, "Geriye dönük olarak konuştuğu kişilerden tespit yapılıp atılı suç ile isnat edilmesi hukuka aykırıdır" derken diğer avukatı Şehnaz Yüzer ise “İlişki kurduğu tarihlerde şahısların terör örgütü mensubu olduğu bilinmemektedir. Terör örgütü ile ilişiği söz konusu değildir. Atılı suçun unsurları oluşmadığından serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.
Muratoğlu savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle İstanbul 9’uncu Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.
KARARDAN: SAĞ TARAFINDA DURMASI KUVVETLİ ŞÜPHE
Muratoğlu saat 21.00 sıralarında Sulh Ceza Hâkimliği’nde sorguya alındı. Nöbetçi Hâkim Mustafa Çakar saat 23.00 sıralarında açıkladığı kararında, “Şüphelinin 2012 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne İzmir gazeteci temsilcileri ile giderek Pensilvanya’da FETÖ terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ile görüştüklerini ifade etti. Bu görüşmeye ilişkin dosya kapsamında hatıra fotoğraflarının bulunduğu, fotoğraf dikkatlice incelendiğinde Muratoğlu’nun ceketinin her iki düğmesinin iliklenmiş vaziyette olduğu” yazıldı.
Kararda, “İfadesinde sürekli Deniz Sipahi isimli kişi ile beraber bu gezide olduğunu, bu görüşmeden haberdar olmadıklarını beyan etmiş ise de fotoğraf karesinde Deniz Sipahi’nin örgüt elebaşının sol tarafında olacak şekilde şüphelinin ise sağ tarafta olacak şekilde fotoğraf karesinde bulundukları bu şekilde şüphelinin üzerine atılı suç bakımından kuvvetli şüphe altında bulunduğu kanaatine varılmıştır” denildi.
DELİLLER TOPLANMADI KAÇABİLİR
Kararın devamında ise şunlara yer verildi:
“Soruşturmanın halen devam etmekte olup delillerin henüz tam olarak toplanmamış olduğu, toplanacak delillere göre şüpheliye atılı suçun niteliğinin değişmesiyle aleyhine olarak ağırlaşma ihtimalinin bulunduğu kanaatine varılmıştır. Şüpheliye atılı suç için kanunda öngörülen ceza miktarı, şüphelinin soruşturma tutanaklarına yansıyan, sorguda da gözlemlenen savunma ve davranışları ile tutumu hâkimliğimizde serbest kalması halinde kaçacağı yolunda kuvvetli suç şüphesi uyandırmıştır. Şüpheliye atılı suç için kanunda öngörülen cezanın miktarı, şüphelinin soruşturma tutanaklarına yansıyan, sorguda da gözlemlenen savunma ve davranışları hakimliğimizde, serbest kalması halinde delilleri yok edeceği, gizleyeceği veya değiştireceği, suçun mağduru ve tanıkları üzerinde baskı kurma girişiminde bulunacağı yolunda kuvvetli şüphe uyandırmıştır.”
İTİRAFÇI AVUKATIN İFADELERİ ÜZERİNE...
FETÖ'nün avukat yapılanmasında yer alan ve tutuklanan Ramazan Aykış'ın, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak, Barbaros Muratoğlu hakkında bazı bilgiler verdiği belirtildi. Muratoğlu ile 2012'de tanıştığını, terör örgütüne ait ve etkin konumdaki Mizan Hukuk Bürosu'nun başındaki Mehmet Yusuf Burak ve Polis Akademisi öğretim üyesi Cemaleddin Karadaş'la bir araya geldiklerini kaydeden Aykış, Muratoğlu'nun temsilcisi olduğu şirketin vergi ve yüksek meblağlı para cezalarını konu alan davaları nedeniyle söz konusu dönemde kendileriyle çalışmak istediklerini söylediğini ve anlaşıldığını belirtti.
ETKİNLİK AZALINCA BİTTİ
Davaların vekaletini kendisinin aldığını, vekalet ilişkisinin 17-25 Aralık sürecinden sonra da devam ettiğini, 2013, 2014 ve 2015 yılları arasında şüpheliyle iş takipleri nedeniyle sıkça görüştüğünü, Ekim 2014'ten sonra ise HSYK üye seçimleri sonucundan terör örgütünün etkinliğinin azalması nedeniyle vekalet ilişkilerinin son bulduğunu iddia etti. Muratoğlu'nun temsilciliğini yaptığı şirket adına Fetullah Gülen'in yardımcılarından ve Türkiye imamı Mustafa Özcan vasıtasıyla terör örgütü elebaşı Gülen'in avukatı Orhan Erdemli'nin hukuk bürosuyla da anlaştıklarını anlattı.
Muratoğlu'nun geçmişe yönelik ilişki ve irtibatları üzerinde savcılıkça yapılan incelemede ise terör örgütü mensuplarınca bir dönem kullanılan "ByLock" programını kullanan FETÖ/PDY faaliyetleri nedeniyle tutuklu veya firari durumda olan istihbaratçı emniyet görevlileri, işadamları, örgütün yardımlaşma derneği temsilcisi, bakanlık müşaviri gibi muhtelif meslekler yapan şahıslarla 17-25 Aralık sonrası dahil, yoğun ve hayatın olağan akışına uygun olmayan şekilde açıklayamadığı irtibatı tespit edildiği öne sürüldü.
KIRMIZI LİSTEDEKİ İSİMLERLE İRTİBATTA
Barbaros Muratoğlu, 1 Aralık 2016'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun talimatıyla Ankara'daki evinde gözaltına alınmıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan Muratoğlu'nun, geçmişte terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen'le çekilmiş fotoğrafları ortaya çıkmıştı. HTS (telefon görüşme trafiği) kayıtlarında da örgütün gizli haberleşme programı olan ByLock'un kırmızı listesinde yer alan birçok kişiyle irtibatı olduğu belirlenmişti. Şüphelinin terör örgütünün avukat yapılanmasını yargı gücünden yararlanmak amacıyla kullanarak, örgüt mensuplarıyla olan yoğun ilişki ve irtibatı ortaya çıktı. Muratoğlu'nun bu amaç doğrultusunda iş verip menfaat sağlamak suretiyle terör örgütünün alt yapılanmasına işlerlik kazandırdığı iddia edildi.